Ciasto balowe

4.5 (200 ocen)

  • 2 godz.
  • Średni

Pyszne, słodkie ciasto. Doskonałe na każdą okazję. Zawsze wszystkim bardzo smakuje.

  • 2 godz.
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jaja
    1/2 szk mąki pszennej
    1/2 szk mąki ziemniaczanej
    3/4 szk cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1,5 łyżki oleju

    Masa budyniowa:
    700 ml mleka
    4 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 szk cukru
    1 kostka margaryny

    2 duże opakowania herbatników
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

    masa krówkowa

    Biata śmietana:
    500 ml śmietanki 30%
    2 łyżki żelatyny
    3 łyżki cukru pudru

    łyżeczka kakao
    2 kostki gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto balowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Od białek oddzielić żółtko. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Delikatnie i dokładnie wymieszać łyżką, aż ciasto będzie jednolite.
    Piec w 180'C przez 45 min.
  • 2. Masa budyniowa:
    Mleko zagotować z cukrem. Dodać mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną i od razu szybko mieszać. Gdy masa będzie już jednolita odstawić do wystygnięcia. Margarynę włożyć do miski, pokroić ją, zmiksować i stopniowo dodawać po łyżce masy cały czas miksując.
  • 3. Masę krówkową wstawić do ciepłej wody.
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuścić we wrzątku

    Na ostudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową. Na masę poukładać herbatniki maczane w kawie rozpuszczalnej. Lekko rozpuszczoną masę krówkową rozprowadzić po herbatnikach.
  • 4. 2 łyżki żelatyny rozpuścić w odrobinie wody.
    Śmietankę ubić z 3 łyżkami cukru pudru. Do ubitej śmietanki dodać ostudzoną żelatynę i miksować. Śmietanka może zrobić się rzadsza, ale w lodówce pod wpływem zimna stężeje.
  • 5. Bitą śmietanę wyłożyć na ciasto.
    Wierzch posypać przez sitko kakaem, na grubych oczkach zetrzeć na ciasto 2 kostki gorzkiej czekolady.

Porady

Po ścięciu wierzchu biszkopta polewam go gorzką herbatą, aby był bardziej wilgotny. Ciasto najlepiej smakuje gdy postoi dłuższy czas w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować