CIASTO BALOWE

4.45 (233 ocen)

bardzo eleganckie i pyszne ciasto na każdą okazję

Składniki:

  • BISZKOPT :

    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 niepełna szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA BUDYNIOWA
    2,5 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru
    4 żółtka
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/2 kostki margaryny

    ŚMIETANA:
    500 ml śmietany kremówki
    2 łyżki cukru pudru
    2 śmietan-fixy

    DODATKOWO:
    3 paczki herbatników
    1 paczka krakersów
    1 puszka gotowej masy kajmakowej
    tabliczka gorzkiej czekolady

Wystaw ocenę:

4.45 (233 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto balowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    jaja ubić z cukre, ąż zwiększą znacznie swoją objętość, będą puszyste i gęste. Następnie dodawać powoli przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie. Piec w temp. 180 stopni około 35 min.

    Masa budyniowa:

    1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem. W 1 szklance mleka wymieszać żółtka wraz z mąką. Gotową masę wlać do gotującego się mleka, jak budyń. Odstawić do wystudzenia. Następnie ucierać przez około 2 minuty margarynę i stopniowo dodawać przestudzoną masę budyniową.

    masę budyniową wyłożyć na biszkopt. Następnie poukładać na niej herbatniki. Masę kajmakową podgrzać i ciepłą rozsmarować na herbatnikach. Na gorący kajmak pokruszyć krakersy. Śmietanę ubijać, aż nieco zgęstnieje, dodać cukier puder i śmietan-fixy. Śmietanę wyłożyć delikatnie na krakersach. Całość posypać startą czekoladą.

    smacznego :)

Porady

1. Do biszkoptu zawsze dodaję na sam koniec łyżkę octu. Natomiast upieczony biszkopt można nasączyć zimnym naparem z herbaty. 2.Masę budyniową należy przykryć folią spożywczą, tak by była nad samym budyniem, aby nie zrobił się kożuch.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować