Ciasto balowe na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli,wsypywać partiami cukier cały czas miksując,dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy do połączenia,odkładamy mikser i przesiewamy przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia,delikatnie mieszamy łyżką i przekładamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,wyrównujemy górę i wkładamy do piekarnika na ok.25 min.do tzw.suchego patyczka,pieczemy w temp.180 C.
Po upieczeniu odwracamy do góry dnem,wykładamy na ściereczkę,ściągamy papier i pozostawiamy do wystygnięcia.
Biszkopt wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
2.Mleko wlewamy do garnka,odlewamy 3\4 szkl.do rozmieszania proszku budyniowego,do mleka w garnku wsypujemy cukier i wrzucamy posiekane na mniejsze kawałki masło,całość zagotowujemy co jakiś czas mieszając,wlewamy na gotujące się mleko rozmieszane budynie i mieszamy do zgęstnienia i zagotowania.
3.Jeszcze ciepłą masę budyniową wykładamy na biszkopt i rozsmarowujemy równomiernie,po całości,na budyń wykładamy krakersy,następnie smarujemy krakersy masą kajmakową(aby masa dobrze się rozsmarowywała dobrze,jest ją wrzucić do miski z ciepłą wodą na parę min.)na masę kajmakową układamy warstwę krakersów.
Śmietankę schładzamy w zamrażalniku przez ok.20 min.żelatynę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy,wsypujemy cukier waniliowy i cukier puder do smaku,następnie w mikrofali podgrzewamy kilka sekund żelatynę,tylko do rozpuszczenia,wrzucamy do żelatyny łyżkę ubitej śmietanki,mieszamy szybko i całość wlewamy do ubitej śmietanki,miksując mikserem.
Gotową masę wykładamy na krakersy,na wierzch ścieramy czekoladę,ciasto wstawiamy do lodówki.
Ciasto najlepsze jest na 2,3 dzień.
P.S.U mnie nigdy nie dotrwało do 3 dnia ;-)
Porady
Ciasto można przygotować również bez pieczenia ,na samych krakersach lub herbatnikach.
Komentarze