Ciasto Balowe na Biszkopcie

4.49 (143 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Biszkopt,masa budyniowa,krakersy,masa kajmakowa i bita śmietana...Dawno nie robiłam,a już tak za mną chodziło od dłuższego czasu.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 25x36 cm

    Biszkopt:

    4 jajka M
    3/4 szkl.cukru
    3\4 szkl.mąki tortowej
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Masa Budyniowa:

    750 ml mleka
    2 budynie waniliowe po 40 g bez cukru
    pół szklanki cukru
    150 g masła lub margaryny

    2 paczki krakersów
    1 puszka masy kajmakowej

    Masa Śmietanowa:

    500 ml śmietanki kremówki
    3 łyżeczki żelatyny
    50 ml wrzącej wody
    cukier puder do smaku

    Dodatkowo:

    czekolada do potarcia na wierzch
Wystaw ocenę:

4.49 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Kajmak

Ciasto balowe na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto Balowe. 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli,wsypywać partiami cukier cały czas miksując,dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy do połączenia,odkładamy mikser i przesiewamy przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia,delikatnie mieszamy łyżką i przekładamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,wyrównujemy górę i wkładamy do piekarnika na ok.25 min.do tzw.suchego patyczka,pieczemy w temp.180 C.

    Po upieczeniu odwracamy do góry dnem,wykładamy na ściereczkę,ściągamy papier i pozostawiamy do wystygnięcia.
    Biszkopt wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ciasto Balowe. 2. Mleko wlewamy do garnka,odlewamy 3\4 szkl.do rozmieszania proszku budyniowego,do mleka w garnku wsypujemy cukier i wrzucamy posiekane na mniejsze kawałki masło,całość zagotowujemy co jakiś czas mieszając,wlewamy na gotujące się mleko rozmieszane budynie i mieszamy do zgęstnienia i zagotowania.
  • Ciasto Balowe. 3. Jeszcze ciepłą masę budyniową wykładamy na biszkopt i rozsmarowujemy równomiernie,po całości,na budyń wykładamy krakersy,następnie smarujemy krakersy masą kajmakową(aby masa dobrze się rozsmarowywała dobrze,jest ją wrzucić do miski z ciepłą wodą na parę min.)na masę kajmakową układamy warstwę krakersów.
    Śmietankę schładzamy w zamrażalniku przez ok.20 min.żelatynę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia.
    Schłodzoną śmietankę ubijamy,wsypujemy cukier waniliowy i cukier puder do smaku,następnie w mikrofali podgrzewamy kilka sekund żelatynę,tylko do rozpuszczenia,wrzucamy do żelatyny łyżkę ubitej śmietanki,mieszamy szybko i całość wlewamy do ubitej śmietanki,miksując mikserem.
    Gotową masę wykładamy na krakersy,na wierzch ścieramy czekoladę,ciasto wstawiamy do lodówki.

    Ciasto najlepsze jest na 2,3 dzień.
    P.S.U mnie nigdy nie dotrwało do 3 dnia ;-)

Porady

Ciasto można przygotować również bez pieczenia ,na samych krakersach lub herbatnikach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krakersy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować