Kawałek ciasta i pachnąca kawa to doskonała dawka energii. Ciasto dla dorosłych :-)
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
biszkopt (na formę 20 x 36 cm):
6 jaj
1 szkl. cukru kryształu
3 budynie czekoladowe (bez cukru na ½ l mleka)
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Pijana rodzynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rodzynki zalać alkoholem na noc. Na drugi dzień dokładnie odcedzić.
2.Biszkopt: białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z dodatkiem soli. Stopniowo dodawać cukier a następnie żółtka ciągle ubijając. Mąkę pszenną,proszek do pieczenia i budynie przesiać i delikatnie łyżką wmieszać do masy. Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko spód) i piec ok. 30 minut w temp. 160-170 stopni. Po wystudzeniu przekroić na pół.
3.Krem: szklankę mleka zagotować z cukrami. W pozostałym mleku roztrzepać mąki oraz żółtka. Wlać na gotujące mleko. Ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć na puch stopniowo dodawać budyń.
4.Polewa: galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody. Lekko wystudzić. Czekoladę i margarynę rozpuścić, dodać śmietanę i przestudzoną galaretkę. Dobrze wymieszać i wystudzić.
5.Przełożenie: biszkopt –dżem porzeczkowy (posmarować na całości) - większa część kremu – biszkopt – krem – rodzynki (lekko dociśnięte) - polewa
Komentarze