Ciasto wiśniowo-kawowo-alkoholowe (z advocatem)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszne ciacho, które łączy moje ulubione smaki w jedną całość! Kakaowy biszkopt, masa wiśniowa, kawowa (uwielbiam te dwie razem!), do tego masa advocatowa, a jeszcze i w wiśniach nutka alkoholu się pojawia.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    2/3 szkl. mąki pszennej
    4 czubate łyżki kakao
    5 łyżek cukru

    Masa wiśniowa:
    1/2 litra wydrylowanych wiśni z kompotu (lub z soku własnego)
    1/2 litra soku wiśniowego (może być od wiśni, jeśli nie macie tyle dolejcie wody)
    2 cukry wanilinowe
    3 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
    4 czubate łyżeczki żelatyny
    1 kieliszek spirytusu (może być wódka, będzie delikatniejsze)
    szczypta chili

    Masa kawowa:
    300g masła 82% tłuszczu
    600ml mleka
    3 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    3 czubate łyżki mąki pszennej
    1 czubate łyżka mąki ziemniaczanej
    5 łyżek cukru

    Masa advocatowa:
    600ml śmietany 30%
    1/2 szkl. likieru advocat
    3 łyżki cukru
    4 czubate łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto wiśniowo-kawowo-alkoholowe (z advocatem) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0w820t5 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ba sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier i miksując, aż całkowicie się rozpuści. Dodajemy żółtka, krótko miksujemy, po czym wsypujemy przesianą mąkę i kakao i mieszamy już łopatką/łyżką do połączenia składników. Masę wylewamy na blaszkę o wymiarach 25x36cm (ja wykładam papierem do pieczenia), pieczemy około 30-35 minut w 160-165 stopniach. Studzimy.

  • image-002hwu9 2. Masa wiśniowa: Owoce z sokiem zagotowujemy, dodajemy cukier, alkohol i szczyptę chili, następnie wsypujemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Do gotującej masy wlewamy (cały czas mieszając) rozpuszczoną w 4 łyżkach zimnej wody mąkę ziemniaczaną, podgrzewamy chwilę aż zacznie gęstnieć i zdejmujemy z ognia. Rozsmarowujemy na biszkopcie i studzimy całość.
  • image-0qyw0d6 3. Masa kawowa: Do większego kubka odlewamy szklankę mleka, pozostałe zagotowujemy z cukrem i kawą rozpuszczalną. W zostawionym mleku rozpuszczamy obie mąki i wlewamy na gotujące się kawowe mleko - chwilę gotujemy aż uzyskamy budyń kawowy. Studzimy.
    Miękkie masło ucieramy na puch, następnie dodajemy stopniowo po łyżce zimnego, kawowego budyniu i dokładnie miksujemy aż do jego wyczerpania. Masę kawową wykładamy na stężałą wiśniową. Chłodzimy.
  • image-01ex7uk 4. Masa advocatowa: Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl. wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier, a następnie likier advocatowy. Na koniec wlewamy ciepłą, ale nie gorącą żelatynę - podczas wlewania cały czas miksujemy! Masę rozprowadzamy na cieście, a następnie na wierzch ścieramy gorzką czekoladę (można też wykorzystać gotowe posypki). Całość chłodzimy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kawowa Wanilia Alkohol

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować