Sernik

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To jest ciasto z bezą i kruchym spodem.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto kruche

    300 g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    150 g masła (zimnego)
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 jajko
    2 żółtka

    Masa serowa:
    1 kg zmielonego twarogu
    2 jajka
    4 żółtka
    1 szklanka cukru
    2 opakowania cukru wanilinowego
    2 budynie śmietankowe lub waniliowe
    3 szklanki mleka
    1/2 szklanki oleju roślinnego

    Bezowa pianka
    6 białek
    1 szklanka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Zagnieść ciasto kruche:
    do mąki dodać proszek do pieczenia, pokrojone w kosteczkę zimne masło oraz cukier puder. Rozdrobnić składniki na kruszonkę (siekać na stolnicy lub rozdrobić mieszadłem miksera planetarnego lub rozdrobnić palcami). Następnie dodać 1 jajko oraz 2 żółtka (2 białka odłożyć na bezę) i zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę.
    Dużą formę o wymiarach 25 x 40 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki). Ciasto pokroić nożem na plasterki i rozłożyć je na spodzie blaszki. Ugnieść palcami na równy placek.
    Podziurkować widelcem i piec przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

    Masa serowa:
    2 jajka i 4 żółtka (4 białka odłożyć na bezę) ubić z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego na puszysty biały krem (ok. 8 minut). Następnie zmniejszyć obroty miksera do średnich i stopniowo dodawać twaróg cały czas miksując.
    W oddzielnej misce wymieszać mleko z sypkimi budyniami. Stopniowo wlewać otrzymaną mieszankę do masy serowej miksując na małych obrotach. Na koniec wlewać olej roślinny. Otrzymana masa serowa będzie bardzo rzadka.
    Delikatnie wylać ją na podpieczony spód i wstawić z powrotem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez ok. 45 minut do ścięcia się masy. Po upieczeniu piekarnik przestawić na 150 stopni C.

    Bezowa pianka:
    Piankę bezową należy zacząć przygotowywać na ok. 10 minut przed końcem pieczenia sernika. Białka ubijać z cukrem przez ok. 8 - 10 minut na sztywną i gęstą pianę.
    Wyłożyć ją na gorący sernik i wygładzić powierzchnię. Można zrobić rowki za pomocą specjalnej płytki do dekoracji tortów, można też pozostawić gładki wierzch.
    Piec w 150 stopniach C przez 15 minut. Od razu wyjąć sernik z piekarnika i ostudzić. Po około 1/2 godzinie zaczną pojawiać się pierwsze kropelki rosy, po 1 godzinie powinny pojawić się już wszystkie.

Porady

można dodać krem i herbatniki z tego przepisu ale nie musi być

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować