Ciastka z bitą śmietaną, malinami i borówkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszny deser z sezonowymi owocami.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    jajka 6 szt,
    cukier 110 g,
    mąka 100 g,
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
    mleko w proszku 20 g,
    mleko 60 ml,
    olej 50 ml,
    kakao 1 łyżka,
    Krem:
    śmietana 36 % 200 g,
    cukier 1 łyżka,
    żelatyna 1/2 łyżeczki,
    Dekoracja:
    borówki wg uznania,
    maliny wg uznania,
    bezy wg uznania,
    Polewa:
    czekolada gorzka 5 kostek,
    mleko 2 – 3 łyżki,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciastka z bitą śmietaną, malinami i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z 50 g cukru. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i mlekiem w proszku. Wlać mleko i zmiksować. Na koniec wlać olej i ponownie zmiksować. Białka ubić na pianę, dodać 60 g cukru, ponownie zmiksować i dodać do masy. Ciasto wylać na blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto ostudzić i za pomocą obręczy w kształcie kwiatka wyciąć parzystą ilość kwiatków. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Śmietanę ubić na pianę, dodać cukier oraz wlać żelatynę i ponownie zmiksować. Bitą śmietanę przełożyć do rękawa i udekorować połowę wyciętych kwiatków. Przykryć drugimi kwiatkami i ponownie wierzch udekorować bitą śmietaną. Na wierzchu ułożyć maliny, borówki oraz bezy.
    Czekoladę rozpuścić wraz z mlekiem. Przygotowaną polewą polać ciastka. Całość schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować