Ciastka z bitą śmietaną, malinami i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z 50 g cukru. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i mlekiem w proszku. Wlać mleko i zmiksować. Na koniec wlać olej i ponownie zmiksować. Białka ubić na pianę, dodać 60 g cukru, ponownie zmiksować i dodać do masy. Ciasto wylać na blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto ostudzić i za pomocą obręczy w kształcie kwiatka wyciąć parzystą ilość kwiatków. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Śmietanę ubić na pianę, dodać cukier oraz wlać żelatynę i ponownie zmiksować. Bitą śmietanę przełożyć do rękawa i udekorować połowę wyciętych kwiatków. Przykryć drugimi kwiatkami i ponownie wierzch udekorować bitą śmietaną. Na wierzchu ułożyć maliny, borówki oraz bezy.
Czekoladę rozpuścić wraz z mlekiem. Przygotowaną polewą polać ciastka. Całość schłodzić.
Komentarze