Rolada z bitą śmietaną i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj ciasto. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodawaj po jednym żółtku. Następnie mieszając delikatnie łyżką dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i rozpuszczoną, przestudzoną Kasię.Przygotowane ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie łyżką. Ciasto wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz na złoty kolor (10-15 minut).Jeszcze ciepłe ciasto przełóż do góry dnem na wilgotną ściereczkę. Szybko odklej papier, połóż go ponownie na cieście i zwiń w roladę. Odstaw do przestygnięcia .Przygotuj krem malinowy. Śmietanę ubij z cukrem pudrem. Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej wody. Gdy napęcznieje podgrzej, aby się rozpuściła ,maliny rozgnieć dokładnie widelcem i wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną. Całość połącz delikatnie z ubitą śmietanką ,Przestudzone ciasto na roladę rozwiń, posmaruj kremem zwiń .wymieszaj składniki na lukier ja daje na oko ,polej roladę
Porady
Biszkopty piecz w kąpieli wodnej w tedy są bardziej wilgotne
Komentarze