Rolada z bitą śmietaną i malinami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Rolada z bitą śmietaną i malinami , świetne szybkie ciasto – na stole zawsze robi furorę, wierzcie mi, naprawdę nie jest trudna

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    Kostka do pieczenia Kasia0,2 opak.
    jajko 6 szt.
    mąka 0,75 szklanki
    cukier 0,5 szklanki
    proszek do pieczenia 1łyżeczka krem : śmietana 30% ok 250 ml1 szklanka
    cukier puder 0,5 szklanki
    maliny100 g
    żelatyna3 łyżeczka lukier : 1 białko
    10 dag cukru pudru
    opakowanie cukru waniliowego
    Sok z cytryny lub barwnik
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Rolada z bitą śmietaną i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada 1. Przygotuj ciasto. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodawaj po jednym żółtku. Następnie mieszając delikatnie łyżką dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i rozpuszczoną, przestudzoną Kasię.Przygotowane ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie łyżką. Ciasto wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz na złoty kolor (10-15 minut).Jeszcze ciepłe ciasto przełóż do góry dnem na wilgotną ściereczkę. Szybko odklej papier, połóż go ponownie na cieście i zwiń w roladę. Odstaw do przestygnięcia .Przygotuj krem malinowy. Śmietanę ubij z cukrem pudrem. Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej wody. Gdy napęcznieje podgrzej, aby się rozpuściła ,maliny rozgnieć dokładnie widelcem i wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną. Całość połącz delikatnie z ubitą śmietanką ,Przestudzone ciasto na roladę rozwiń, posmaruj kremem zwiń .wymieszaj składniki na lukier ja daje na oko ,polej roladę

Porady

Biszkopty piecz w kąpieli wodnej w tedy są bardziej wilgotne

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować