Ciastka korzenno imbirowe z brązowym cukrem

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

pachnące świętami..., miękkie, smaczne sycące.....

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 pełne szklanki mąki
    150 g miękkiego masła
    2 łyżki i cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 jajko
    1 łyżka płynnego miodu
    1, 5 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżeczka cynamonu
    1/ 2 łyżeczki imbiru
    1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
    większa szczypta kakao
    szczypta soli
    DODATKOWO:
    brązowy cukier do obtoczenia ciastek
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Pierniczki

Ciastka korzenno imbirowe z brązowym cukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło zmiksować z cukrami.
    Następnie dodać jajko oraz miód i przesianą mąkę razem z sodą, cynamonem, imbirem, przyprawą do piernika, kakao oraz solą. Zmiksować wszystko do połączenia składników.
    Ciasto schłodzić w lodówce przez godzinę, aby się lepiej dało formować.
    Po tym czasie formować średnie kulki lekko je spłaszczyć i każdą kulkę obtoczyć w brązowym cukrze. Ciastka ułozyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 170 C przez około 15 -18 minut.
    Smacznego.

Porady

Po upieczeniu ciasteczka korzenne koniecznie należy przechowywać w szczelnym pojemniku. Trzymane na zewnątrz dosyć szybko wysychają i są twarde.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Ciastka imbirowe Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować