Ciastka z cukrem brązowym

4.5 (183 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Fajne ciastka z wyczuwalną cytrynową nutą obtoczone brązowym cukrem trzcinowym.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - zimne masło: 180 gramów
    - mąka pszenna: 240 gramów
    - cukier + 3 łyżki: 100 gramów
    - ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
    - skórka starta z cytryny: 1 sztuka
    - żółtko surowe: 1 sztuka
    - cukier trzcinowy do posypania ciastek: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Ciastka z cukrem brązowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki wymieszać razem. Ciasto będzie bardzo luźne.
    Takie luźne ciasto przełożyć łyżką na folię aluminiową. Zwinąć w kulę i schować do zamrażarki na około 2 godziny.
  • 2. Po tym czasie ciasto powinno być już na tyle twarde by można je było rozwałkowywać.
    Stolnicę obficie posypać mąką. Rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm. Wycinać ciasteczka.
  • Ciastka z cukrem brązowym 3. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Każde ciasteczko posypać cukrem.
    Piec do lekkiego zbrązowienia w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.
    Studzić na kratce.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Skórka z cytryny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować