Ciastka "Smalcówki" z cukrem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Dodanie cukru do przepisu sprawiało, że te znane choć nieco zapomniane ciasteczka nabrały nieco innego smaku. "Smalcówki" doskonale smakują również z dodatkiem marmolady. Doskonałe z kawą.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
    200 g smalcu
    50 ml śmietany 12%(około 1/4 litra)
    30-40 g cukru(3-4 łyżki do posypania)
    8 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciastka "smalcówki" z cukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewam wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaje smalec i śmietanę. Zagniatam gładkie ciasto. Chłodzimy około godziny. Ciasto wyjmujemy i wałkujemy. Wycinamy trójkąty. Ciastka układamy na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Ciastka posypujemy cukrem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 8-10 minut (do przyrumienienia).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować