Dodanie cukru do przepisu sprawiało, że te znane choć nieco zapomniane ciasteczka nabrały nieco innego smaku. "Smalcówki" doskonale smakują również z dodatkiem marmolady. Doskonałe z kawą.
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
250 g mąki pszennej
200 g smalcu
50 ml śmietany 12%(około 1/4 litra)
30-40 g cukru(3-4 łyżki do posypania)
8 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
Ciastka "smalcówki" z cukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewam wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaje smalec i śmietanę. Zagniatam gładkie ciasto. Chłodzimy około godziny. Ciasto wyjmujemy i wałkujemy. Wycinamy trójkąty. Ciastka układamy na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Ciastka posypujemy cukrem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 8-10 minut (do przyrumienienia).
Komentarze