Korzenne ciasteczka z kaszy jęczmiennej, z orzechami i babką płesznik

4.8 (10 ocen)

  • 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pomysł na zdrowe i bardzo smaczne ciasteczka zero waste, z wykorzystaniem ugotowanej wcześniej kaszy jęczmiennej. Ciasteczka bez cukru, ale osłodzone suszonymi daktylami i rodzynkami. Smakują zarówno małym jak i dużym łasuchom :)

  • 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
    80 g rodzynek
    80-100 g orzechów włoskich
    50-70 suszonych daktyli
    40 g babki płesznik
    2 jajka
    1 łyżka przyprawy korzennej
    1 łyżeczka ekstraktu naturalnego migdałowego
Wystaw ocenę:

4.8 (10 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Korzenne ciasteczka z kaszy jęczmiennej, z orzechami i babką płesznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki i daktyle zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 15 minut, aż zmiękną.
    Następnie odcedzamy na sitku i blendujemy na gładką masę. Dodajemy kaszę, jeszcze chwilę całość blendujemy. Dodajemy przyprawę korzenną, grubo posiekane orzechy włoskie, ekstrakt migdałowy, jajka i babkę płesznik.
    Całość energicznie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.

    Zwilżonymi w wodzie dłońmi formujemy niewielkie kulki, lekko spłaszczamy i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem. Ciasteczka możemy podziurkować szpikulcem lub ponacinać ostrym nożem.
    Pieczemy w rozgrzanym do około 180 stopni piekarniku, do ładnego zrumienienia.

    Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika zostawiamy na blaszce do całkowitego wystudzenia.

Porady

Z podanej proporcji upieczemy 16-20 sztuk, w zależności od preferowanej wielkości. Ilość bakalii możemy korygować wg. własnych upodobań smakowych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować