Grissini z babką płesznik i ziołami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Chrupiące drożdżowe paluchy z ziołami włoskimi, posypane bogatymi w błonnik ziarenkami.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Mąka tortowa - 250g
    Cukier - 1 łyżeczka
    Sól - szczypta
    Drożdże - 20g
    Woda - 150ml
    Oliwa - 2 łyżki
    Zioła świeże - tymianek i rozmaryn (po kilka gałązek)
    Jajko - 1szt (do posmarowania paluchów)
    Babka płesznik
    Mąka do podsypywania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Grissini Przekąski Paluszki

Grissini z babką płesznik i ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Grissini z babką płesznik i ziołami 1. Do wody dodajemy cukier, drożdże i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Mieszamy z resztą mąki, solą, oliwą, posiekanymi ziołami. Przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

    Z wyrośniętego ciasta odrywamy po kawałeczku i rolujemy w długie paluchy, podsypując obficie mąką. Na końcu kładziemy ręce na dwóch końcach grissini, jedną przesuwamy do góry a drugą w dół, aby paluchy się zawinęły.

    Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami babki płesznik. Odstawiamy jeszcze na 15 minut.

    Pieczemy w 190 stopniach około 15 minut, aż ładnie się zarumienią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować