Ciasteczka "Słoneczka''

4.5 (152 ocen)

Bardzo kruche i bardzo delikatne.Są tak pyszne,że nie można im się oprzeć.Pomimo,że są proste w wykonaniu to jest z nimi trochę pracy.Są też bardzo podzielne ponieważ wychodzi około 43 sztuki.Ciasteczka im dłużej postoją tym bardziej zmiękną.

Składniki:

  • Ciasto:
    50 dag mąki tortowej
    2 jajka
    1 szklanka cukru pudru
    25 dag masła lub margaryny
    1 łyżka cukru waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    2 szklanki mleka
    4 łyżki cukru
    25 dag masła lub margaryny
    2 budynie waniliowe

    Dodatkowo:
    10 dag wiórek kokosowych
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Ciasteczka "słoneczka'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wykrawanie ciastek. 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto,następnie formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy cienkie ciasteczka.
  • Do pieczenia. 2. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
  • Upieczone ciasteczka. 3. Następnie ciasteczka pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.Upieczone ciasteczka studzimy.
  • Masa. 4. W połowie mleka rozpuszczamy budynie,do drugiej dodajemy cukier i zagotowujemy,następnie wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając.Ugotowany budyń studzimy.
    Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę,następnie stopniowo dodajemy wystudzony budyń i dokładnie ucieramy.
  • Przekładanie. 5. Wystudzone ciasteczka przekładamy masą budyniową,smarujemy również boki i obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa Wiórki kokosowe Masa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować