Ciasteczka "słoneczka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny. Ciasto wałkować na grubość ok. 3 mm i wykrawać kółeczka o średnicy ok. 4 cm.
2.Lukier:
Białka ubić z cukrem do białości i smarować ciasteczko z jednej strony lukrem. Ciasteczka ułożyć na blaszce. Pieczenie: ok. 15 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasteczka wystudzić.
3.Masa kawowa:
Jajka ubić z cukrem w kąpieli wodnej, zestawić garnek z ognia i chwilę jeszcze ubijać, masę jajeczna wystudzić. Masło utrzeć na puch i partiami dodawać masę jajeczną, na końcu dodać kawę oraz spirytus.
4.Złożenie ciastek:
Jedno ciasteczko smarować dżemem od strony wewnętrznej(bez bezy) i nakryć drugim ciasteczkiem również wewnętrzną stroną. Boki złożonych ciastek smarować masa kawowa po czym obtoczyć w workach kokosowych lub siekanych orzechach. Smacznego.
Komentarze