Ciasteczka "słoneczka"

4.43 (7 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasteczka które znane są pod kilkoma nazwami u mnie to "słoneczka" pyszne i ponadczasowe, polecam.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    40 dag mąki pszennej
    25 dag masła
    2 żółtka
    1 łyżka śmietany

    Lukier:
    2 białka
    20 dag cukru

    Masa kawowa:
    20 dag masła
    2 jajka
    10 dag cukru
    2 łyżki mocnej kawy
    2 łyżki spirytusu

    Dżem z czarnej porzeczki
    20 dag wiórków kokosowych lub siekanych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.43 (7 ocen)

Ciasteczka "słoneczka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny. Ciasto wałkować na grubość ok. 3 mm i wykrawać kółeczka o średnicy ok. 4 cm.
  • 2. Lukier:
    Białka ubić z cukrem do białości i smarować ciasteczko z jednej strony lukrem. Ciasteczka ułożyć na blaszce. Pieczenie: ok. 15 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasteczka wystudzić.
  • 3. Masa kawowa:
    Jajka ubić z cukrem w kąpieli wodnej, zestawić garnek z ognia i chwilę jeszcze ubijać, masę jajeczna wystudzić. Masło utrzeć na puch i partiami dodawać masę jajeczną, na końcu dodać kawę oraz spirytus.
  • 4. Złożenie ciastek:
    Jedno ciasteczko smarować dżemem od strony wewnętrznej(bez bezy) i nakryć drugim ciasteczkiem również wewnętrzną stroną. Boki złożonych ciastek smarować masa kawowa po czym obtoczyć w workach kokosowych lub siekanych orzechach. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować