Ciasteczka nie mają sobie równych! Nie tylko smakują, ale pięknie wyglądają! Do ciastek można użyć innej masy. Często robię także masę z dodatkiem kajmaku.
Ciasteczka słoneczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej tłuszcz i żółtka.
2.Energicznie zagniatamy ciasto.
3.Gotowe wałkujemy na grubość około 0,4-0,5 cm. Wykrawamy z niego kółka od szklanki lub literatki.Każde ciastko przed pieczeniem lukrujemy.
4.LUKIER:
Białka ucieramy z cukrem. Dodajemy do niego sok z cytryny.
5.Część lukru odkładamy i dodajemy do niego kakao.
6.Każde ciastko smarujemy najpierw lukrem białym a potem robimy paski z lukru ciemnego.
7.Dodatkowo nałożone paski przeciągamy nożem by powstał ładny wzór
8.Ciasteczka pieczemy około 15 minut w 180°C. Należy uważać, by wierzch się nie przypalił. Warto piec na niższym poziomie w piekarniku.
9.Po upieczeniu i ostudzeniu ciastka przekładamy masą. Dodatkowo masą smarujemy brzegi ciastek, które później obtaczamy w kokosie.
10.MASA:
Połowę mleka gotujemy z cukrem. Do reszty dodajemy żółtka, budyń i mąkę. Gotujemy budyń. Studzimy. Między czasie rozpuszczamy czekoladę.
Masło ucieramy. Następnie dodajemy do niego budyń a na końcu czekoladę.
Masa nie wychodzi bardzo słodka. Lukier na ciasteczkach jest według mnie wystarczająco słodki dlatego wykonuje mniej słodką masę. Oczywiście można według uznania ją dosłodzić na koniec dodając cukru pudru.
Komentarze