Ciasteczka orzechowo - kokosowo - migdałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło kroimy w kostkę. Dodajemy resztę składników na ciasta i dokładnie zarabiamy. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Po tym czasie rozwałkowujemy na ok 5mm, podsypując mąką. Wykrawamy ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach 12 - 15 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek. Powinny się lekko zarumienić.
Lukier:
Do cukru pudru dodajemy po kilka kropel soku z cytryny, aż uzyskamy masę o konsystencji gęstej śmietany. Ucieramy, aż masa będzie idealnie gładka.
Ostudzone ciasta polewamy lukrem. Ja ułożyłam je na dużym talerzu i polewałam powoli od lewej do prawej i z powrotem (jest szybciej niż smarowanie każdego osobno).
Ciasteczka zostawiamy, aż lukier wystygnie i wkładamy do zamykanego pudełka lub puszki.
Muszą odleżeć 2 dni, wtedy są najlepsze.
Porady
Ciasteczka można zrobić długo przed świętami, bo są bardzo trwałe.
Komentarze