Ciasteczka orzechowo - kokosowo - migdałowe

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wspaniałe kruche ciasteczka, idealne na święta.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Mąka pszenna - 200g + do podsypania stolnicy
    Mąka kokosowa - 130g
    Mielone orzechy włoskie - 70g
    Cukier - 150g
    Masło - 200g
    Jajko - 2szt
    Likier amaretto - 4 łyżki (ewentualnie aromat)
    Jogurt naturalny gęsty - 1 łyżka

    Lukier:
    Cukier puder - 6 łyżek
    Sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Ciasteczka orzechowo - kokosowo - migdałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasteczka orzechowo - kokosowo - migdałowe 1. Masło kroimy w kostkę. Dodajemy resztę składników na ciasta i dokładnie zarabiamy. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
    Po tym czasie rozwałkowujemy na ok 5mm, podsypując mąką. Wykrawamy ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach 12 - 15 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek. Powinny się lekko zarumienić.

    Lukier:
    Do cukru pudru dodajemy po kilka kropel soku z cytryny, aż uzyskamy masę o konsystencji gęstej śmietany. Ucieramy, aż masa będzie idealnie gładka.

    Ostudzone ciasta polewamy lukrem. Ja ułożyłam je na dużym talerzu i polewałam powoli od lewej do prawej i z powrotem (jest szybciej niż smarowanie każdego osobno).

    Ciasteczka zostawiamy, aż lukier wystygnie i wkładamy do zamykanego pudełka lub puszki.
    Muszą odleżeć 2 dni, wtedy są najlepsze.

Porady

Ciasteczka można zrobić długo przed świętami, bo są bardzo trwałe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować