Ciasteczka Mikołaje

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Upiekłam ciasteczka Mikołaje na Mikołajki dla klasy mojej córki. Takie ciasteczka ucieszą każde dziecko. Ciasteczka są pracochłonne ale warto je zrobić. Czego nie robi się dla uśmiechu i radości dziecka. Do tego są pyszne i kruche, zachęcam do przygotowania :-)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    250 g mąki pszennej
    125 g zimnego masła
    1 średnie jajko
    50 g drobnego cukru
    szczypta soli


    Lukier:
    około 200 g cukru pudru
    4 łyżki soku z cytryny


    Dodatkowo:
    czerwony barwnik spożywczy
    kolorowe draże typu m & m's (na nos)
    kropelki czekoladowe lub kuleczki czekoladowe (na oczy)
    około 40 g mini pianek marshmallows (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasteczka maślane

Ciasteczka mikołaje - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto kruche: z mąki, cukru, masła pokrojonego w małe kawałki, jajka i szczypty soli zagnieść jednolite ciasto. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto wałkować, podsypując blat mąką na grubość 4 mm. Wykrawać szklanką kółka o średnicy 7 cm. Ciasteczka układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 14-15 minut w temperaturze 180 stopni C w funkcji góra - dół do zrumienienia. Upieczone ciasteczka pozostawić na chwilę na blasze, a następnie przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • 2. Przygotować lukier: przesiany cukier puder i sok z cytryny przełożyć do miseczki. Lukier utrzeć łyżką, aż powstanie gładki lukier. Jeśli lukier jest za gęsty dodać kilka kropli cytryny, a jeśli za rzadki więcej cukru pudru. Lukier nie może spływać z ciasteczka. Mniejszą część lukru przełożyć do oddzielnej miseczki, dodać trochę czerwonego barwnika spożywczego i wymieszać dokładnie łyżeczką. Biały i czerwony lukier przełożyć do worków cukierniczych, użyć tylki z dziurką. Można użyć również woreczka do mrożenia i odciąć jeden róg, robiąc małą dziurkę.
  • ciasteczka Mikołaje 3. Lukrem białym namalować na ciasteczku brodę. Najpierw zrobić kontury, a następnie wypełnić w środku. Nad brodą zrobić kropkę z lukru i ułożyć na niej drażę, robiąc nos. Obok nosa zrobić dwie kropki z lukru na oczy i ułożyć na nich kropelki czekoladowe lub przekrojone na pół kuleczki czekoladowe. Następnie na brodzie na płynnym lukrze układać przecięte na pół nożyczkami pianki (ja użyłam dużych pianek, wycinałam z nich kółka). Na końcu namalować czerwonym lukrem czapkę. Zrobić pompon z połówki mini pianki. W ten sposób udekorować pozostałe ciastka. Ciasteczka pozostawić, aby lukier zastygł. Gotowe przechowywać w puszce, w suchym miejscu.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować