Maślane ciasteczka z orzechami włoskimi

4 (3 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Niewielkie ciasteczka z dodatkiem orzechów. Idealne do kawy.
Więcej przepisów oraz porad na moim blogu www.kawkazamorze.pl

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki pszennej mąki,
    kostka masła,
    3 spore garście orzechów włoskich (łuskanych),
    1/3 szklanki cukru pudru,
    2 żółtka,
    esencja waniliowa.
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Maślane ciasteczka z orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suche orzechy włoskie wysypujemy na blat i sprawdzamy czy nie pozostały wśród nich drobne części łupin. Po czym połowę wkładamy do blendera i miksujemy na puch. Do miski wsypujemy mąkę, wkładamy miękkie masło, dodajemy cukier i kilka kropel esencji waniliowej. Składniki mieszamy do momentu aż uzyskamy jednolitą pod względem konsystencji masę wtedy wsypujemy ostatni składnik czyli nasze rozdrobnione orzechy. Masę ponownie wyrabiamy. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę.
  • 2. Po czym wyjmujemy z chłodziarki umieszczamy na stolnicy lekko oprószonej mąką. I rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Przy pomocy szklanki o niewielkiej średnicy wycinamy okręgi .Na każdym ciastu umieszczamy kawałek orzecha Gotowe do pieczenia układamy obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między kółeczkami pozostawiamy niewielki odstęp. Ciastka pieczemy w temperaturze 200 stopni około 10 minut (do zarumienienia) Po upieczeniu wyjmujemy formę z piekarnika i czekamy aż ciastka wystygną. Po przestudzeniu można dodatkowo oprószyć je cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować