Maślane ciasteczka z orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suche orzechy włoskie wysypujemy na blat i sprawdzamy czy nie pozostały wśród nich drobne części łupin. Po czym połowę wkładamy do blendera i miksujemy na puch. Do miski wsypujemy mąkę, wkładamy miękkie masło, dodajemy cukier i kilka kropel esencji waniliowej. Składniki mieszamy do momentu aż uzyskamy jednolitą pod względem konsystencji masę wtedy wsypujemy ostatni składnik czyli nasze rozdrobnione orzechy. Masę ponownie wyrabiamy. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę.
2.Po czym wyjmujemy z chłodziarki umieszczamy na stolnicy lekko oprószonej mąką. I rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Przy pomocy szklanki o niewielkiej średnicy wycinamy okręgi .Na każdym ciastu umieszczamy kawałek orzecha Gotowe do pieczenia układamy obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między kółeczkami pozostawiamy niewielki odstęp. Ciastka pieczemy w temperaturze 200 stopni około 10 minut (do zarumienienia) Po upieczeniu wyjmujemy formę z piekarnika i czekamy aż ciastka wystygną. Po przestudzeniu można dodatkowo oprószyć je cukrem pudrem.
Komentarze