Kruche i delikatne, do zrobienia w zaledwie kilkanaście minut.
25 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 duży płat ciasta francuskiego
100g masy kajmakowej ( puszki)
50g migdałów (słupki lub płatki)
2 łyżki cukru trzcinowego
3 łyżki mleka
Cukier puder do posypania po wierzchu
Ciasteczka francuskie z kajmakiem i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na kwadraty (ok 6x6cm). Smarujemy kajmakiem i posypujemy odrobiną migdałów. Ciasteczka zwijamy po przekątnej lub do prosta, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zwinięciem do spodu. Smarujemy mlekiem i posypujemy odrobiną cukru trzcinowego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st C przez 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 i pieczemy kolejne (ok.)12 minut aż do zrumienienia. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze