Ciasteczka francuskie z kajmakiem i migdałami

4.5 (196 ocen)

  • 25 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Kruche i delikatne, do zrobienia w zaledwie kilkanaście minut.

  • 25 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duży płat ciasta francuskiego
    100g masy kajmakowej ( puszki)
    50g migdałów (słupki lub płatki)
    2 łyżki cukru trzcinowego
    3 łyżki mleka
    Cukier puder do posypania po wierzchu
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Ciastka Kajmak

Ciasteczka francuskie z kajmakiem i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na kwadraty (ok 6x6cm). Smarujemy kajmakiem i posypujemy odrobiną migdałów. Ciasteczka zwijamy po przekątnej lub do prosta, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zwinięciem do spodu. Smarujemy mlekiem i posypujemy odrobiną cukru trzcinowego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st C przez 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 i pieczemy kolejne (ok.)12 minut aż do zrumienienia. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować