Ciągnąca potrawka z jajkami

0 (0 ocen)

Danie najlepiej podawać zaraz po przygotowaniu. Jest idealne na ciepłą kolację, zwłaszcza w wegetariańskim menu.

Składniki:

  • 12 jajek ugotowanych na twardo

    Potrawka:
    2 duże marchewki (łącznie 250g)
    3 ząbki czosnku
    1/2 pęczka bazylii
    3 łyżki oleju
    2 szklanki bulionu warzywnego
    200 g żółtego sera
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    do smaku - biały pieprz mielony, sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciągnąca potrawka z jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciągnąca potrawka z jajkami 1. Marchewki obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Czosnek posiekać. Warzywa wrzucić na rozgrzany olej i smażyć 5 min, mieszając. Następnie wlać bulion i wsypać gałkę muszkatołową - gotować 10 min.
  • Ciągnąca potrawka z jajkami 2. Po tym czasie dodać pokrojony ser (z doświadczenia radzę jednak użyć sera tartego - nie jak na fotografii, pokrojonego) i posiekaną bazylię. Podgrzewać do momentu, aż ser całkowicie się rozpuści. Potrawkę doprawić do smaku. Podawać z jajkami od razu po przygotowaniu. Jako uzupełnienie dania najlepiej pasuje ciemne pieczywo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować