Potrawka ogórkowa z jajkiem sadzonym

0 (0 ocen)

Jajko sadzone w towarzystwie duszonych świeżych ogórków gruntowych. Potrawka jest smaczna i aromatyczna dzięki suszonym grzybom, bazylii i gałce muszkatołowej, a konsystencja kremowa za sprawą topionego sera. Danie można serwować na śniadanie, kolację, a nawet jako bezmięsny obiad czy przystawkę.

Składniki:

  • Na 4 porcje

    Jajka sadzone:
    4 jajka
    sól do smaku
    mielony kolorowy pieprz do smaku
    masło lub oliwa do smażenia

    Potrawka:
    300 g niedużych ogórków gruntowych
    2 średnie czerwone cebule (łącznie 150g)
    2 łyżki posiekanej bazylii
    2 większe suszone grzyby
    1 łyżka masła
    100 g serka topionego kremowego
    2/3 szklanki wody
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Potrawka ogórkowa z jajkiem sadzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Potrawka ogórkowa z jajkiem sadzonym 1. W rondlu rozpuścić masło, dodać obraną i posiekaną cebulę, przygotowane grzyby, wsypać gałkę muszkatołową. Dusić 5 min, mieszając.
  • Potrawka ogórkowa z jajkiem sadzonym 2. Ogórki pokroić w plastry - dołożyć do rondla. Dusić kolejne 5 min, także mieszając.
  • Potrawka ogórkowa z jajkiem sadzonym 3. Następnie wlać mieszankę płynu z gotowania grzybów i serka, dołożyć bazylię. Wymieszać i całość gotować jeszcze 5 min.
  • Potrawka ogórkowa z jajkiem sadzonym 4. Potrawkę doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
  • 5. Grzyby zalać wodą, chwilę moczyć. Następnie ugotować do miękkości. Grzyby wyjąć, wystudzić i posiekać (powinno się uzyskać 2 łyżki). Wywar z gotowania dokładnie wymieszać z serkiem.
  • 6. Na rozgrzanym tłuszczu przygotować jajka sadzone, doprawiając je solą i kolorowym pieprzem. Podawać z potrawką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować