Churros pomarańczowe z pikantnym sosem

5 (6 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne mięciutkie churros z nutą pomarańczy i sosem czekoladowym z chili. Do czekolady chili idealnie się nadaje i sprawia że wyostrza się jej smak jeszcze bardziej. Zanurzamy w sosie churros i zajadamy ze smakiem. Znikną z talerza bardzo szybko.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:



    1 szklanka i 1 łyżka mąki pszennej typ 500

    3 jajka wielkość M

    szczypta soli

    1 łyżeczka skórki kandyzowanej tartej

    1 łyżka cukru trzcinowego

    50 g masła

    240 ml wody





    polewa:

    50 g czekolady gorzkiej

    1 łyżka śmietany 36 %

    1/2 szklanki mleka

    1/2 łyżeczki skorki kandyzowanej tartej

    chili papryczka ostra szczypta



    1 litr oleju do smażenia

    cukier puder
Wystaw ocenę:

5 (6 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Churros

Churros pomarańczowe z pikantnym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę wlewam do garnka , dodaję sól, skórkę pomarańczową, cukier, masło, i gotuje na wolnym ogniu aż cukier rozpuści się. Do gorącego płynu wsypuję mąkę pszenną i energicznie mieszam drewnianą łyżką podgrzewając. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka i będzie lśniące odstawiam do przestygnięcia.

    Do ciasta wbijam po jednym jajku i łączę mikserem, potem kolejne jako i mieszam. Zrobiłam je dzień wcześniej i wstawiłam do lodówki. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdka. W głębokiej patelni rozgrzewam olej do temp 170 stopni. Wrzucam kawałek chleba i obserwuję czy się zarumieni po minucie. Szprycą wyciskam bezpośrednio do oleju ciasto. Churros rosną podczas smażenia i smażę tylko po 4 sztuki po dwie minuty z każdej strony. Reguluję płomień w czasie smażenia. Wykładam łyżką cedzakową na ręcznik kuchenny.



    Sos:



    Do czekolady połamanej dodaję masło, chili, skórkę, śmietanę i podgrzewam na wolnym ogniu aż się rozpuści. Zdejmuję z gazu sos zgęstnieje jak postoi. Churros podaję z sosem i pudrem.a drug



    Skórka kandyzowana: Wyszorowane i sparzone pomarańcze ścieram na tarce o najmniejszych oczkach, zasypuję cukrem i w słoiku odstawiam do lodówki. Gotowa jest już na drugi dzień. Przechowują ją w lodówce kilka miesięcy. Cukru dodaję: skórka z jednej pomarańczy i jedna łyżka cukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować