Churros z sosem czekoladowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Hiszpańskie pączki z ciasta parzonego to jeden z pyszniejszych przepisów idealnych na Tłusty Czwartek.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 125 ml mleka

    szczypta soli

    2 łyżki domowego cukru waniliowego

    50 g masła

    120 g mąki pszennej

    2 jajka

    500 ml oleju (do smażenia)

    Do oprószenia:

    cukier puder wymieszany z 1/4 łyżeczki cynamonu

    Sos czekoladowy:

    50 g gorzkiej czekolady

    50 g mlecznej czekolady

    150 g śmietanki kremówki

    2 łyżki rumu (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Churros z sosem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku podgrzać mleko z masłem, solą i cukrem, aż do rozpuszczenia się składników. Dodać przesianą mąki i energicznie wymieszać, aż ciasto zrobi się gładkie i będzie odchodzić od ścianek. Ciasto przełożyć do miski i wystudzić. Dodawać po 1 jajku i miksować do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy o średnicy ok. 1 cm. Olej rozgrzać do temp. ok. 175 stopni. Wyciskać churrosy o długości ok. 7 cm. Ciasto można ucinać za pomocą ostrego noża lub nożyczek. Smażyć z każdej strony do zarumienienia. Przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Churros posypać cukrem pudrem z cynamonem. Składniki sosu rozpuścić w kąpieli wodnej. Churros podawać z sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Czekolada Jajka Mąka Masło Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować