Chrupiące rogale maślane z czarnuszką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatne, bardzo smaczne, chrupiące maślane rogale z czarnuszką.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:

    mąka pszenna Typ-500 550 g
    jajka 2 szt.
    cukier 1,5 łyżki
    sól 1/2 łyżeczki
    ciepłe mleko 1 szklanka 200 ml
    roztopione masło 60 g
    suche drożdże 8 g lub świeże 20 g

    Dodatkowo:

    miękkie masło do posmarowania placków
    jajko 1 szt. do posmarowania
    czarnuszka do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Rogal Rogale

Chrupiące rogale maślane z czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewamy do miski w której będziemy wyrabiali ciasto, dodajemy suche drożdże, cukier i sól. Mieszamy składniki, wbijamy jajka, dodajemy ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem i ręcznie wyrabiamy ciasto. Ciasto musi być elastyczne i powinno odchodzić od rąk. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją wielkość. Po czasie wyrastania dzielimy ciasto na 12 równych kawałków, formujemy z każdego kulkę. Każdą kulkę ciasta wałkujemy na trójkątny placek o długości około 20 cm. Smarujemy miękkim masłem i zwijamy wzdłuż formując rogale. Rogale układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, w większych odstępach (rogale wyrosną). Odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy każdy rogal roztrzepanym jajkiem, posypujemy czarnuszką. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza około 20-25 minut do ładnego zarumienienia rogali. Upieczone rogale studzimy na kratce.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować