Chrupiące rogale maślane z czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewamy do miski w której będziemy wyrabiali ciasto, dodajemy suche drożdże, cukier i sól. Mieszamy składniki, wbijamy jajka, dodajemy ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem i ręcznie wyrabiamy ciasto. Ciasto musi być elastyczne i powinno odchodzić od rąk. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją wielkość. Po czasie wyrastania dzielimy ciasto na 12 równych kawałków, formujemy z każdego kulkę. Każdą kulkę ciasta wałkujemy na trójkątny placek o długości około 20 cm. Smarujemy miękkim masłem i zwijamy wzdłuż formując rogale. Rogale układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, w większych odstępach (rogale wyrosną). Odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy każdy rogal roztrzepanym jajkiem, posypujemy czarnuszką. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza około 20-25 minut do ładnego zarumienienia rogali. Upieczone rogale studzimy na kratce.
Komentarze