Rogale drożdżowe z czarnuszką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne rogale maślane idealne na słono i słodko, wychodzą chrupiące z zewnątrz a środek mięciutki i puchaty. Osypane pachnącymi nasionami czarnuszki i chia. Gorąco polecam domowy wypiek.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    700 g mąki pszennej
    250 ml mleka
    200 g masła prawdziwego
    30 g świeżych drożdży
    2 jajka całe
    2 łyżki cukru kryształu
    1/2 łyżeczki soli

    Dodatkowo:
    jajko
    nasiona czarnuszki
    nasiona chia ( szałwia hiszpańska)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Rogal Rogale

Rogale drożdżowe z czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, dodać ciepłe mleko, pokruszone drożdże, jajka, cukier, sól a na końcu rozpuszczone masło. Wyrabiać tak długo aż ciasto wchłonie całe masło ok 10 minut, można podsypać odrobiną mąki aby nie kleiło się do rąk. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 30 minut.
  • rogale 2. Po tym czasie ciasto przełożyć na blat podsypany mąką i rozwałkować, ciasto podzielić na 8 części. Zwinąć rogale i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rogaliki przykryć ściereczką, pozostawić na ok 10 minut w ciepłym miejscu. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
  • rogale 3. Jajko rozbełtać i posmarować nim rogale, posypać nasionami czarnuszki i chia.
  • 4. Rogale wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec ok 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarnuszka Drożdże Nasiona chia Ziarna Maślak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować