Rogale maślane

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Rogaliki są przepyszne, w środku pulchne i żółciutkie. Przygotowując je miałam wiele obaw, m. in. o to, że w trakcie pieczenie mi się rozkleją, ale nic takiego się nie stało. Wręcz przeciwnie, robiło się je łatwo i przyjemnie.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 250 ml letniego mleka
    20 g drożdży
    1 łyżka cukru
    3 łyżki mleka w proszku
    1 jajko + 1 żółtko
    450 g mąki pszennej (u mnie tortowa)
    1 łyżeczka soli
    50 g masła (w temperaturze pokojowej)
    dodatkowo: mleko do namoczenia, sezam lub mak do posypania, mąka ziemniaczana do posypania blachy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Rogal Rogale Desery

Rogale maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto po pierwszym wyrastaniu. 1. Do miski wlać letnie mleko, dodać drożdże, cukier i mleko w proszku. Dobrze wymieszać (drożdże muszą się rozpuścić). Do uzyskanej masy dodać roztrzepane jajko i żółtko, mąkę i sól, wymieszać. Zagniatać ciasto dodając stopniowo masło. Ciasto powinno się robić coraz bardziej sprężyste i sztywne (w razie potrzeby można dodać jeszcze płaską łyżkę mąki). Zagniecione ciasto włożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego wyrastania na 1-1,5 godziny.
  • Rozwałkowany na stolnicy placek, podzielony na 4 części. 2. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść i podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na lekko oprószonej mąką stolnicy, formując okrągłe placki o grubości mniej więcej 5 mm. Każdy placek podzielić na 4 części. Z każdej uformować rogala. Zawijać zaczynając od podstawy trójkąta w stronę jego wierzchołka. Delikatnie docisnąć, żeby ciasto się skleiło i wygiąć jak rogalik.
  • Zawijanie rogali. 3. Do jednego talerza lub miseczki nalać mleka, do drugiego wsypać mak lub sezam. Każdy rogalik namoczyć u góry w mleku i położyć na maku/sezamie, po czym układać w sporych odstępach na blasze posypanej mąką ziemniaczaną. Tak przygotowane rogale zostawić na godzinę do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte już na blaszce rogale. 4. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C i spryskać wodą (np. spryskiwaczem do kwiatów). Wyrośnięte rogale włożyć do piekarnika, ponownie go zaparować (poprzez spryskanie go wodą przez lekko uchylone drzwiczki, żeby para nie uciekła) i piec przez 15-20 minut (u mnie 15).
  • Studzenie upieczonych rogali na kratce. 5. Upieczone rogale przełożyć na kratkę (można na tą z wyposażenia piekarnika) i zostawić do ostudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować