Chrupiące placki cukiniowe z marchewką i orzechami włoskimi

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

chrupiące, smaczne i szybkie! idealne na piątkowy obiad!

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
    2 średnie marchewki
    około 8-10 sztuk orzechów włoskich
    około 3 czubate łyżki mąki pszennej
    2 jajka
    natka świeza posiekana
    szczypta soli
    pieprz czarny drubo ziarnisty do smaku
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Chrupiące placki cukiniowe z marchewką i orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę umyć. Zetrzeć na tarce o małych oczkach.
    Cukinie umyć, nie obierac ze skóry- zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić i odstawić na ok.15 minut, by cukinia puściła sok.
    Po tym czasie dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody.
    Orzechy obrac z e skorupek, drobniej pokruszyc( nie za drobno zeby były wyczuwalne )
    Cukinię i marchewkę, umiescić w misce , dodać grubo pokruszone orzechy włoskie, dodać jajko, wsypać mąkę a na koniec dodac troche posiekanej natki.
    Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać.
    Placki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
    Po usmażeniu odsączyć placuszki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
    Smacznego!

Porady

-można je jeść zarówno na ciepło jak i na zimno, z dodatkiem śmietany lub jogurtu naturalnego, a nawet bez niczego – zawsze smakują idealnie!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Marchewka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować