Chrupiące placki cukiniowe z marchewką i orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę umyć. Zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Cukinie umyć, nie obierac ze skóry- zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić i odstawić na ok.15 minut, by cukinia puściła sok.
Po tym czasie dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody.
Orzechy obrac z e skorupek, drobniej pokruszyc( nie za drobno zeby były wyczuwalne )
Cukinię i marchewkę, umiescić w misce , dodać grubo pokruszone orzechy włoskie, dodać jajko, wsypać mąkę a na koniec dodac troche posiekanej natki.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać.
Placki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Po usmażeniu odsączyć placuszki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Smacznego!
Porady
-można je jeść zarówno na ciepło jak i na zimno, z dodatkiem śmietany lub jogurtu naturalnego, a nawet bez niczego – zawsze smakują idealnie!
Komentarze