Tradycyjne placki ziemniaczane wzbogaciłam o kapustę, cukinię i marchewkę. Najbardziej lubimy, gdy warzywa są starte na tarce o grubym oczku, a placuszki są cienkie i chrupiące. Pycha :)
Placki ziemniaczane z kapustą, cukinią i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie warzywa umyć, ziemniaki obrać, marchewkę oczyścić. Cebulę i kapustę posiekać, cukinię, ziemniaki i marchewkę zetrzeć na tarce o dużym oczku. Przełożyć do miski. Wbić jajka, dodać mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia składników.
2.Na patelni rozgrzać olej, kłaść dwie łyżki masy, uformować podłużny placuszek. Smażyć na rumiano z obu stron i osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany.
Komentarze