Placki ziemniaczane z kapustą, cukinią i marchewką

4.49 (148 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Tradycyjne placki ziemniaczane wzbogaciłam o kapustę, cukinię i marchewkę. Najbardziej lubimy, gdy warzywa są starte na tarce o grubym oczku, a placuszki są cienkie i chrupiące. Pycha :)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2-3 ziemniaki
    1/4 główki białej kapusty
    1 marchewka
    1 mała cebula
    pół cukinii
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 ząbek czosnku
    2-3 łyżki mąki
    2 jajka
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (148 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki ziemniaczane z kapustą, cukinią i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa umyć, ziemniaki obrać, marchewkę oczyścić. Cebulę i kapustę posiekać, cukinię, ziemniaki i marchewkę zetrzeć na tarce o dużym oczku. Przełożyć do miski. Wbić jajka, dodać mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia składników.
  • Placki ziemniaczane z kapustą, cukinią i marchewką 2. Na patelni rozgrzać olej, kłaść dwie łyżki masy, uformować podłużny placuszek. Smażyć na rumiano z obu stron i osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Kapusta Marchewka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować