chrupiące placki ziemniaczane z boczkiem i marchewką

4.99 (148 ocen)

  • 25 min

Prawdą jest, że smacznie można pojeść ani nie wysilając się zbytnio ani nie nadwyrężając zdolności finansowych. To jedzonko jest właśnie tego przykładem, z ulubionymi surówkami i kleksem kwaśnej śmietany ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem...poezja !

  • 25 min

Składniki:

  • 2 średnie ugotowane w skórce marchewki
    800 gramów ziemniaków
    150 - 200 gramów wędzonego boczku
    2 małe cebule
    2 jaja
    2 - 2,5 kopiaste łyżki mąki pszennej
    0,5 łyżeczki soli
    1/3 - 1/2 płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu

    dodatkowo:
    200 gramów kwaśnej śmietany 18%
    świeżo zmielony czarny pieprz
Wystaw ocenę:

4.99 (148 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane

Chrupiące placki ziemniaczane z boczkiem i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek kroimy w paseczki, cebule siekamy. Na rozgrzany olej wrzucamy jedno i drugie, smażymy do zrumienienia boczku, często mieszając, przekładamy do miseczki odsączając z nadmiaru tłuszczu, schładzamy.
  • xxx 2. Ziemniaki i obraną marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach.
    Do tej samej miski dodajemy boczek z cebulką (przestudzony), wbijamy jaja, dodajemy mąkę, sól i pieprz.
  • xxx 3. Wszystko mieszamy porządnie łyżką.
    Na rozgrzany olej wykładamy niewielkie porcje masy formując placuszki. Smażymy na złoto na średnim ogniu.
  • chrupiące placki ziemniaczane z boczkiem i marchewką 4. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
    Tuż przed podaniem dekorujemy kleksem kwaśnej śmietany posypanej szczyptą czarnego pieprzu.

Porady

Jeśli ziemniaki po starciu wydzieliły sporo soku, odsączmy go. Z podanych proporcji wychodzi około 18 sztuk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Marchewka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować