Chrupiące pierogi z ziemniakami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajko, dodajemy sól, wodę (ile zabierze ciasto) i całość dobrze wyrabiamy. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy z niego okręgi (np. szklanką).
Farsz:
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy.
Ziemniaki gotujemy, tłuczemy i łączymy z serem i cebulą.
Masę doprawiamy solą, pieprzem i papryka według uznania, dokładnie mieszamy.
Pierogi:
Na każdy krążek ciasta nakładamy czubatą łyżkę farszu.
Pierogi zginamy na pół i mocno sklejamy ( możemy docisnąć np. widelcem).
Gotowe pierogi wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę, mieszamy, przykrywamy i gdy wypłyną na wierzch odkrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 3 minut.
Ja ugotowane pierogi podsmażyłam na patelni na maśle. Smacznego!
Komentarze