Chrupiące pierogi z ziemniakami i serem

5 (198 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Pyszne, klasyczne pierożki. U mnie w domu najbardziej lubimy podsmażane :)
Przepis mam od teściowej która w ten sposób robi je od lat.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    500g mąki pszennej + do podsypania,
    1 jajko
    ½ łyżeczki soli
    ok. 1 szklanka wody (ciepłej)
    Farsz:
    500g ziemniaków,
    200g białego sera,
    1 średnia cebula,
    sól, pieprz, szczypta papryki słodkiej,
    oraz:
    olej, pietruszka do dekoracji,
    masło ( opcjonalnie do podsmażenia pierogów),
    maga (opcjonalnie do skropienia pierogów)
Wystaw ocenę:

5 (198 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ser

Chrupiące pierogi z ziemniakami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajko, dodajemy sól, wodę (ile zabierze ciasto) i całość dobrze wyrabiamy. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy z niego okręgi (np. szklanką).
    Farsz:
    Cebulę drobno kroimy i podsmażamy.
    Ziemniaki gotujemy, tłuczemy i łączymy z serem i cebulą.
    Masę doprawiamy solą, pieprzem i papryka według uznania, dokładnie mieszamy.
    Pierogi:
    Na każdy krążek ciasta nakładamy czubatą łyżkę farszu.
    Pierogi zginamy na pół i mocno sklejamy ( możemy docisnąć np. widelcem).
    Gotowe pierogi wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę, mieszamy, przykrywamy i gdy wypłyną na wierzch odkrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 3 minut.
    Ja ugotowane pierogi podsmażyłam na patelni na maśle. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować