PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874PIEROGI Z ZIEMNIAKAMI I ŻÓŁTYM SEREMhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0005/28/b167f41b0ad0c7a4d2fd9d59b1dfe2bea73bd8ce.jpeg43202432http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pierogi-z-ziemniakami-i-zoltym-serem
Ciasto:
1/2 kg mąki
1 żółtko
4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
1/2 szklanki dosyć ciepłej wody
sól
Farsz:
1 kg ugotowanych ziemniaków
250 g żółtego sera gouda
1 duża cebula
sól
pieprz
masło
Dodatkowo:
cebula
masło
Opcjonalnie:
szczypiorek
Sposób przygotowania przepisu:
PIEROGI Z ZIEMNIAKAMI I ŻÓŁTYM SEREM
1.
Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie.Odcedzić i przecisnąć przez praskę lub ubić tłuczkiem do ziemniaków.Cebulkę pokroić w kostkę i zrumienić na tłuszczu. Ser zetrzeć na tarku o grubych oczkach dodać do ziemniaków doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać.
2.
Ciasto:Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka, śmietanę, wodę i sól. Wymieszać wszystko łyżką drewnianą. Kiedy ciasto zacznie się łączyć wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Bardzo dokładnie rękami zarobić ciasto. Zarabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk.Jeśli potrzeba podsypywać mąką.Ciasto przełożyć do szklanej lub porcelanowej miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić na ok. 30 min. aby ciasto "odpoczęło"
3.
Ciasto partiami rozwałkowywać na stolnicy, szklanką wykrawać krążki. Łyżeczką nakładać farsz i zlepiać pierogi.
4.
W garnku zagotować wodę, lekko posolić. Pierogi wrzucać partiami na wrzątek, gatować ok. 3 minuty od wypłynięcia. Odcedzić za pomocą łyżki cedzakowej.
5.
Cebulę pokroić na drobną kostkę zrumienić na tłuszczu, okrasić pierogi.Smacznego.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze