Pierogi z ziemniakami i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie.Odcedzić i przecisnąć przez praskę lub ubić tłuczkiem do ziemniaków.Cebulkę pokroić w kostkę i zrumienić na tłuszczu. Ser zetrzeć na tarku o grubych oczkach dodać do ziemniaków doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać.
2.Ciasto:Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka, śmietanę, wodę i sól. Wymieszać wszystko łyżką drewnianą. Kiedy ciasto zacznie się łączyć wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Bardzo dokładnie rękami zarobić ciasto. Zarabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk.Jeśli potrzeba podsypywać mąką.Ciasto przełożyć do szklanej lub porcelanowej miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić na ok. 30 min. aby ciasto "odpoczęło"
3.Ciasto partiami rozwałkowywać na stolnicy, szklanką wykrawać krążki. Łyżeczką nakładać farsz i zlepiać pierogi.
4.W garnku zagotować wodę, lekko posolić. Pierogi wrzucać partiami na wrzątek, gatować ok. 3 minuty od wypłynięcia. Odcedzić za pomocą łyżki cedzakowej.
5.Cebulę pokroić na drobną kostkę zrumienić na tłuszczu, okrasić pierogi.Smacznego.
Komentarze