PIEROGI Z ZIEMNIAKAMI I ŻÓŁTYM SEREM

4.91 (158 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pierogi to takie danie które można przygotowywać na różne sposoby, oto jeden z nich również bardzo smaczny:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki
    1 żółtko
    4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
    1/2 szklanki dosyć ciepłej wody
    sól

    Farsz:
    1 kg ugotowanych ziemniaków
    250 g żółtego sera gouda
    1 duża cebula
    sól
    pieprz
    masło


    Dodatkowo:
    cebula
    masło

    Opcjonalnie:
    szczypiorek
Wystaw ocenę:

4.91 (158 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z ziemniakami i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie.Odcedzić i przecisnąć przez praskę lub ubić tłuczkiem do ziemniaków.Cebulkę pokroić w kostkę i zrumienić na tłuszczu. Ser zetrzeć na tarku o grubych oczkach dodać do ziemniaków doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać.
  • 2. Ciasto:Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka, śmietanę, wodę i sól. Wymieszać wszystko łyżką drewnianą. Kiedy ciasto zacznie się łączyć wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Bardzo dokładnie rękami zarobić ciasto. Zarabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk.Jeśli potrzeba podsypywać mąką.Ciasto przełożyć do szklanej lub porcelanowej miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić na ok. 30 min. aby ciasto "odpoczęło"
  • 3. Ciasto partiami rozwałkowywać na stolnicy, szklanką wykrawać krążki. Łyżeczką nakładać farsz i zlepiać pierogi.
  • 4. W garnku zagotować wodę, lekko posolić. Pierogi wrzucać partiami na wrzątek, gatować ok. 3 minuty od wypłynięcia. Odcedzić za pomocą łyżki cedzakowej.
  • 5. Cebulę pokroić na drobną kostkę zrumienić na tłuszczu, okrasić pierogi.Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować