Pierogi z ziemniakami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek wlać do niego niewielką ilość gorącej wody wymieszać. Szybko zagnieść ciasto , dodając stopniowo taką ilość wody , aby otrzymać ciasto nie klejące się do rąk i nie za twarde.
2.Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część przykryć czystą ściereczką. Pierwszą część ciasta rozwałkować na posypanej mąką stolnicy.
3.Wycisnąć krążki za pomocą szklanki.
Na każdy krążek nałożyć łyżkę nadzienia składać na pół, starannie skleić.
4.Zagotować wodę z solą i łyżką oliwy. Na wrzącą wodę delikatnie wkładać pierog. Przykryć poczekać aż woda ponownie się zagotuje. Zmniejszyć ogień, delikatnie zamieszać. Gdy pierogi wypłyną gotować odkryte jeszcze przez 2-3 minuty. Wyjmować łyżką-cedzakiem , odsączyć , układać na talerzu. Można polać roztopionym masłem.
5.Nadzienie:
Ziemniaki obrać ugotować przemielić przez maszynkę lub praskę dodać twaróg i drobno posiekaną i podsmażoną cebulę. Doprawić solą i pieprzem, wszystko dokładnie wymieszać.
Komentarze