Pierogi z ziemniakami i serem

4.5 (144 ocen)

  • Łatwy

Pierogi z ziemniakami i serem czyli Pierogi ruskie Pochodzą z kresów, dawnych terenów Rzeczpospolitej. Popularne w całej Polsce.

  • Łatwy

Składniki:

  • - Ciasto: mąka: 350 gramów
    - gorąca woda: 0.5 szklanki
    - Nadzienie:ziemniaki: 500 gramów
    - ser twarogowy: 500 gramów
    - cebula: 2 sztuki
    - sól,pieprz (do smaku): 0.5 łyżeczki
    - masło (do polania pierogów): 3 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z ziemniakami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek wlać do niego niewielką ilość gorącej wody wymieszać. Szybko zagnieść ciasto , dodając stopniowo taką ilość wody , aby otrzymać ciasto nie klejące się do rąk i nie za twarde.
  • 2. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część przykryć czystą ściereczką. Pierwszą część ciasta rozwałkować na posypanej mąką stolnicy.
  • Pierogi z ziemniakami i serem 3. Wycisnąć krążki za pomocą szklanki.
    Na każdy krążek nałożyć łyżkę nadzienia składać na pół, starannie skleić.
  • 4. Zagotować wodę z solą i łyżką oliwy. Na wrzącą wodę delikatnie wkładać pierog. Przykryć poczekać aż woda ponownie się zagotuje. Zmniejszyć ogień, delikatnie zamieszać. Gdy pierogi wypłyną gotować odkryte jeszcze przez 2-3 minuty. Wyjmować łyżką-cedzakiem , odsączyć , układać na talerzu. Można polać roztopionym masłem.
  • 5. Nadzienie:
    Ziemniaki obrać ugotować przemielić przez maszynkę lub praskę dodać twaróg i drobno posiekaną i podsmażoną cebulę. Doprawić solą i pieprzem, wszystko dokładnie wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować