Pierogi z kaszą, serem i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy.
2.Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy.
3.Ziemniaki ugniatamy razem z kaszą gryczaną i białym serem. Dodajemy sól, pieprz i łyżeczkę majeranku. Dokładnie mieszamy.
4.Na stolnicę wysypać mąkę. Na środku zrobić wgłębienie i dodać jajko, szczyptę soli i olej. Dodać przegotowaną wodę tyle żeby po zagnieceniu uzyskać gładkie ciasto. Ciasto wałkować na grubość ok. 0,5 cm i za pomocą szklanki wycinać kółka.
5.Na każde kółeczko nałożyć łyżkę farszu. Dobrze zlepiać brzegi, żeby farsz nie wypłynął podczas gotowania.
6.Pierogi gotować w osolonej wodzie ok. 3 minuty, do momentu aż wypłynął na wierzch.
7.Słoninę drobno pokroić i smażyć aż się roztopi.
Porady
Te pierogi są bardzo postne dlatego wymagają tłuszczyku. Można również usmażyć cebulkę i podawać z nią pierogi.
Komentarze