Pierogi z kaszą, serem i ziemniakami

4.51 (156 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Idealne nie tylko na piątek.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Farsz:
    woreczek kaszy gryczanej (10 dag)
    4 ziemniaki
    kostka sera białego (ok. 20-25 dag)
    majeranek
    sól,pieprz
    20 dag słoniny

    Ciasto:
    2 szkl. mąki
    1 jajko
    1 łyżeczka oleju
    szczypta soli
    ciepła woda
Wystaw ocenę:

4.51 (156 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ser

Pierogi z kaszą, serem i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy.
  • 2. Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy.
  • Farsz na pierogi 3. Ziemniaki ugniatamy razem z kaszą gryczaną i białym serem. Dodajemy sól, pieprz i łyżeczkę majeranku. Dokładnie mieszamy.
  • 4. Na stolnicę wysypać mąkę. Na środku zrobić wgłębienie i dodać jajko, szczyptę soli i olej. Dodać przegotowaną wodę tyle żeby po zagnieceniu uzyskać gładkie ciasto. Ciasto wałkować na grubość ok. 0,5 cm i za pomocą szklanki wycinać kółka.
  • Gotowe do gotowania 5. Na każde kółeczko nałożyć łyżkę farszu. Dobrze zlepiać brzegi, żeby farsz nie wypłynął podczas gotowania.
  • 6. Pierogi gotować w osolonej wodzie ok. 3 minuty, do momentu aż wypłynął na wierzch.
  • 7. Słoninę drobno pokroić i smażyć aż się roztopi.

Porady

Te pierogi są bardzo postne dlatego wymagają tłuszczyku. Można również usmażyć cebulkę i podawać z nią pierogi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Twaróg Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.33 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

pierogi pieczone z kasza gryczaną i ziemniakami

To może cię zainteresować