Chrupiąca pizza z figą, salami i serem lazur

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Puszyste i chrupiące drożdżowe ciasto ze świetnymi dodatkami. Figa idealnie pasuje do sera z pleśnią i salami.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na 2 pizze wielkości dużego talerza:
    Mąka pszenna - 250g
    Woda ciepła - 140ml
    Drożdże suche - 4g
    Cukier - 1 łyżeczka
    Sól - 1/2 łyżeczki
    Oliwa - 1,5 łyżki
    Kasza manna do podsypywania

    Dodatki:
    Dżem figowy - 2 łyżki
    Sos pomidorowy - 2 łyżki
    Salami - 4 plastry
    Ser lazur - 120g
    Pomidory suszone - 2-3 plasterki
    Papryka - 1/4 szt
    Pieczarki - 2-3 szt
    Cebula - 1 mała
    Papryka jalapeno marynowana - kilka plasterków
    Zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Chrupiąca pizza z figą, salami i serem lazur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chrupiąca pizza z figą, salami i serem lazur 1. Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy z mąką, oliwą, solą. Zarabiamy ciasto, aż będzie elastyczne. Przykrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

    Ciasto dzielimy na pół. Z każdej połówki wyrabiamy kulkę i podsypując kaszą, wałkujemy. Smarujemy dżemem figowym i sosem pomidorowym. Układamy pokrojone dodatki. Posypujemy ziołami prowansalskimi.

    Ja piekę pizzę na kamieniu w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni. W zależności od grubości pizza piecze się od 5 - 12 minut.

    Pizzę podajemy od razu po wyjęciu z pieca.

Porady

Dzięki podsypywaniu kaszą, pizza jest bardzo chrupiąca i łatwo zsuwa się ją z łopatki na kamień w piekarniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lazur Salami Figi Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować