Chrupiąca pizza z figą, salami i serem lazur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy z mąką, oliwą, solą. Zarabiamy ciasto, aż będzie elastyczne. Przykrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Ciasto dzielimy na pół. Z każdej połówki wyrabiamy kulkę i podsypując kaszą, wałkujemy. Smarujemy dżemem figowym i sosem pomidorowym. Układamy pokrojone dodatki. Posypujemy ziołami prowansalskimi.
Ja piekę pizzę na kamieniu w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni. W zależności od grubości pizza piecze się od 5 - 12 minut.
Pizzę podajemy od razu po wyjęciu z pieca.
Porady
Dzięki podsypywaniu kaszą, pizza jest bardzo chrupiąca i łatwo zsuwa się ją z łopatki na kamień w piekarniku.
Komentarze