Bananowa chmurka

4.51 (160 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sama nazwa ciasta mówi wszystko, lekkie, delikatne ciasto bez pieczenia. Połączenie herbatnikow z masą budyniową, karmelem i bitą śmietaną.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 litr mleka
    160 gr cukru
    1 jajko
    3 żółtka
    1 duży cukier waniliowy
    220 gr mąki pszennej
    1 puszka masy kajmak
    1op. płatków migdałów
    2 duże opakowania herbatnikow
    1 masło
    500ml śmietany kremowki
    1 śmieta fix lub serek maskarpone
    4 banany
    sok z 1/2cytryny
Wystaw ocenę:

4.51 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kajmak Herbaty

Bananowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 800ml.mleka zagotować, pozostałe mleko + cukier waniliowy i cukier kryształ +jajka +żółtka + mąka zmiksować na gładki budyń, Ugotować na mleku, wystudzić.
    Zimny budyń zmiksować z masłem na gładką masę.
    Śmietanę +fix + cukier puder ubić na sztywno.
    Blaszkę wyłożyć folią aluminium,
    Układanie ciasta :
    1. Herbatniki
    2. Połowa masy budyniowej
    3.banany pokrojone w plasterki skropione sokiem z cytryny
    4.herbatniki
    5.masa kajmak
    6.herbatniki
    7.druga połowa masy budyniowej
    8.herbatniki
    9.bita smietana
    10.na wierzch sypiemy płatki migdałów uprażone na suchej patelni.
    Schłodzić w lodówce.

Porady

Do bitej śmietany możemy dodać czekoladę gorzką rozpuszczoną w kąpieli wodnej zamiast smietan fix.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Banany Herbatniki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować