Chłodnik jagodowy z polentą i płatkami migdałowymi

3 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zupa jagodowa to smak dzieciństwa. Jagody w połączeniu z kaszą kukurydzianą i migdałami to wartościowy posiłek.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • szklanka kaszy kukurydzianej / litr wody
    1/2 łyżeczki cukru
    łyżeczka masła
    szczypta soli
    400 g jagód
    cukier do smaku
    łyżka mąki ziemniaczanej + szklanka zimnej wody
    płatki migdałowe uprażone na suchej patelni
    kwaśna śmietana
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik Zupa owocowa

Chłodnik jagodowy z polentą i płatkami migdałowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę kukurydzianą ugotować z łyżeczką masła, cukrem i szczyptą soli. Wylać do płaskiego naczynia. Jak zastygnie pokroić w kostkę.
    Jagody przepłukać na sicie i włożyć do garnka. Dodać ok 1,5 litra wody i gotować kilka minut. Dodać cukier do smaku. Dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w szklance zimnej wody. Mieszać w czasie gotowania aż zupa zgęstnieje. Zupę wystudzić, schłodzić w lodówce.
    Zupę przelać do miseczek. Dodać polentę pokrojoną w kostki i prażone płatki migdałowe. Położyć na każdej porcji kleks kwaśnej śmietany.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować