Szybkie ciasto drożdżowe przygotowane z użyciem drożdży suszonych. Pod chrupiącą kruszonką ukrywają się owoce: śliwki, morele i borówki z dodatkiem płatków migdałowych.
Ciasto drożdżowe z owocami, płatkami migdałowymi i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesianą mąkę mieszamy z cukrem i drożdżami. Dodajemy mleko, olej i rozmącone jajka (1 łyżkę zostawiamy do posmarowania wierzchu). Wyrabiamy ciasto mikserem.
2.Dno formy o wymiarach 34 cm x 13 cm z odpinanym rantem wyścielamy papierem do pieczenia, papier i boki formy smarujemy masłem. Przekładamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię i odstawiamy, aby podrosło (na 1-1,5 godziny).
3.Owoce płuczemy i osuszamy. Z moreli i śliwek usuwamy pestki, miąższ przekrawamy na ćwiartki.
4.Przygotowujemy kruszonkę: mieszamy mąkę z cukrem, dodajemy pokrojone na małe kawałki masło i siekamy siekaczem do ciasta (można widelcem) na żwirek. Palcami robimy kruszonkę.
5.Ciasto smarujemy pozostawionym jajkiem, posypujemy 1/3 płatków migdałowych, układamy owoce, posypujemy połową pozostałych płatków, posypujemy kruszonką i na wierzchu układamy pozostałe płatki. Pieczemy 35minut w temperaturze 160 stopni (do zrumienienia kruszonki).
Komentarze