Chłodnik jagodowy

4.5 (149 ocen)

  • 30 min

Moje smaki z dzieciństwa i ulubiona zupa. Wolę wersje bez śmietany ale cześć rodziny jada ze śmietaną. Latem w upały schłodzoną jadam z kubka z makaronem na obiad i po obiedzie.

  • 30 min

Składniki:

  • 30 dkg jagód
    1łyżka mąki ziemniaczanej
    2 litry wody
    cukier , sól do smaku
    25 dkg makaronu gniazda
    1/2 szklanki śmietany kremówki
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik

Chłodnik jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotuje aldente, przecedzam i przelewam zimą wodą. Do garnka wlewam wodę, dodaje jagody i od wrzenia gotuję 3 minuty.. Do kubka wsypuje mączkę ziemniaczaną dolewam kilka łyżek zimnej wody, rozpuszczam, wlewam do gotującej się zupy. Doprawiam solą, cukrem. Do kubeczka wlewam śmietanę, dodaję po łyżce zupy stopniowo żeby śmietana się nie zważyła. Dopiero potem dodaję do zupy. Podaję schłodzoną z makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować