Chlebuś bez wyrabiania z lubczykiem i czarnuszką

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Lubicie swojskie pieczywo ? Ja właśnie dziś wymyśliłam pyszny chlebuś niby nic a wyszedł tak pyszny że zniknął w parę sekund. Nie lubiłam piec swojskiego pieczywa ale chyba teraz polubię całkiem inny smak chlebka niż kupny

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,

    1 płaska łyżeczka soli drobnej,

    2 łyżeczki suszonych drożdży,

    1 łyżeczka czarnuszki,

    0,5 łyżeczki cukru,

    1 łyżeczka suszu lubczyka,

    1,5 szklanki ciepłej maślanki,

    szklanka poj. 210 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chlebuś bez wyrabiania z lubczykiem i czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chleb 1. Do miski wsypać mąkę pszenną, wsypać również sól, drożdże, cukier oraz dowolną mieszankę warzywną ja dałam lubczyk i czarnuszkę. Gdy wszystko mamy wsypane maślankę podgrzać na wolnym ogniu mieszając aby się nie przypaliła nie może być gorąca, wlać ciepłą maślankę i całość wymieszać za pomocą łyżki do połączenia się ze sobą wszystkich składników
  • chleb 2. Jak już mamy wymieszane wszystkie składniki naszykować blaszkę 31 na 12 wyłożyć ją papierem do pieczenia, przełożyć surowe wymieszane ciasto wyrównać powierzchnię i pozostawić w ciepłym miejscu przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoiło swoją objętość wtedy rozgrzać piekarnik ustawiając go na 200 stopni
  • chleb 3. Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z zimną wodą i w 200 stopniach piec przez 15 minut po wyznaczonym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec od 25 do 30 minut z pięć minut przed końcem pieczenia się chleba polać po całym chlebie 1/4 szklanki zimnej wody. Upieczony chleb wyjąć z piekarnika, posmarować zimną wodą poczekać chwilkę aby lekko ostygł i po chwili oddzielić papier od chleba pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu chleb bardzo ładnie się kroi musi być tylko ostry nóż
  • chleb 4. Chlebuś wyszedł wspaniały jak na mój wymyślony i pierwszy na maślance, konsystencja jest podobna jak chleb kupny razowy taki swojski chlebuś pieczony w domu roznosi się zapachem aż nie można się doczekać aby go spróbować. Mój chlebuś jest malutki na trzy osoby ale jeżeli ktoś ma więcej osób w rodzinie wystarczy zwiększyć ilość produktów. Na kolację podałam mój chlebek z masłem prawdziwym, ogórkiem, pomidorem malinowym oraz kolejną kromkę z krążkami cebuli
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować