Chlebki naan z patelni

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Są bardzo łatwe do zrobienia do zrobienia. Ważne, aby jak każde drożdżowe ciasto porządnie wyrobić aby było elastyczne i mięciutkie. Bardzo szybko znikają z talerzy i uważam, że najlepsze są jeszcze te cieplutkie. Chociaż został nam jeden na drugi dzień i był równie smaczny.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • 3,5 szklanki mąki
    7g suszonych drożdży
    1 szklanka ciepłej wody
    1/ szklanki cukru
    3 łyżki mleka
    1 jajko
    2 łyżeczki soli
    100 ml roztopionego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chlebki naan z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zalewamy ciepłą wodą, mieszamy do rozpuszczenia. Po 10 minutach dodajemy jajko, sól, cukier, mleko i odrobinę mąki. Zagniatamy stopniowo dosypując resztę mąki. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem miski i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką. Po tym czasie dzielimy ciasto na kuleczki i układamy do obsypanej mąką stolnicy.

    Patelnię grillową rozgrzewamy, lekko smarujemy masłem, układamy rozciągnięte w dłoniach placki i smażymy około 2-3 minut z każdej strony. Każdą stronę przed smażeniem smarujemy masłem – naprzemiennie. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować