Chlebek z czarną rzepą

5 (1 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Idealnie smakuje lekko ciepły z dodatkiem świeżego masła. Dzięki dodatkowi rzepy, ma lekko ostrawy smak.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    Pół kilo mąki żytniej
    1 szklanka obranej startej czarnej rzepy
    Około 3 szklanek letniej wody
    2 łyżki mleka w proszku
    2 łyżeczki cukru
    2 łyżeczki soli
    10 dag świeżych drożdży
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Chleb Chleb żytni

Chlebek z czarną rzepą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć do kubka, dodać cukier, około 1/2 szklanki ciepłej wody oraz łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia.
    Resztę mąki przesiać do miski, wymieszać z solą. Dodać drożdże a następnie wlewać stopniowo resztę wody ,dodac mleko w proszku,rzepe delikatnie mieszając składniki drewnianą łyżką.
    Połączyć je w jedną część i wyrabiać przez 15 minut na gładkie i sprężyste ciasto
    Włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsc.
    Przełożyć do keksowek( 3/4 wysokosci)wyłożonych papierem do pieczenia . Wierzch posmarować wodą, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
    Piec około 1h w 180 stopniach z termoobiegiem.
    Po upieczeniu wyjąć na kratkę do wystudzenia.

Porady

Do chleba można dodać ulubionych ziaren np. Słonecznik lub dynię

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna Mąka żytnia Rzepa Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować