Idealnie smakuje lekko ciepły z dodatkiem świeżego masła. Dzięki dodatkowi rzepy, ma lekko ostrawy smak.
45 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
1 kg mąki pszennej
Pół kilo mąki żytniej
1 szklanka obranej startej czarnej rzepy
Około 3 szklanek letniej wody
2 łyżki mleka w proszku
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
10 dag świeżych drożdży
Chlebek z czarną rzepą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże pokruszyć do kubka, dodać cukier, około 1/2 szklanki ciepłej wody oraz łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Resztę mąki przesiać do miski, wymieszać z solą. Dodać drożdże a następnie wlewać stopniowo resztę wody ,dodac mleko w proszku,rzepe delikatnie mieszając składniki drewnianą łyżką.
Połączyć je w jedną część i wyrabiać przez 15 minut na gładkie i sprężyste ciasto
Włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsc.
Przełożyć do keksowek( 3/4 wysokosci)wyłożonych papierem do pieczenia . Wierzch posmarować wodą, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Piec około 1h w 180 stopniach z termoobiegiem.
Po upieczeniu wyjąć na kratkę do wystudzenia.
Porady
Do chleba można dodać ulubionych ziaren np. Słonecznik lub dynię
Komentarze