Chleb z płatkami owsianymi, sezamem i słonecznikiem

  • wyświetlono: 94 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Domowy chleb jest najlepszy, chrupiący i pachnący. Uwielbiam zapach piekącego się chleba. Uwielbiam wyrabiać ciasto drożdżowe. Wiele osób robi to robotami, ale ja uważam, że ciastu trzeba dać ciepła naszych rąk i serca. A chlebek się nam potem odwdzięczy i wyrośnie i upiecze się idealnie. Moja propozycja chleba na śniadanie i kolację to taki z dużą ilością płatków owsianych i pestek słonecznika. Takiego z idealnie chrupiącą skórka i takiego gdy po naciśnięciu chlebek wraca. Upieczcie taki chleb, a będziecie zachwyceni.

bgg (Kopiowanie)
  • 4 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Na ciasto:
5 dag świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 szklanka ciepłego mleka
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
pół szklanki pestek słonecznika
1 łyżka ziaren sezamu
półtorej szklanki mąki tortowej
1 mała płaska łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
oliwa do posmarowania foremki
płatki owsiane błyskawiczne do posypania blaszki

Sposób przygotowania przepisu:

Chleb z płatkami owsianymi, sezamem i słonecznikiem

  • 1. Ciasto: Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłym miejscu. Do miski wsypujemy suche składniki ( oprócz soli ) i wlewamy rozpuszczone drożdże, mieszamy dokładnie widelcem. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i oliwę i zagniatamy ciasto na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną. Ciasto zagniatamy przez kilka minut. Następnie ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ponowne 30 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Do pieczenia: Po tym czasie przekładamy do foremki keksówki posmarowanej oliwą i posypanej płatkami owsianymi o wymiarach około7 cm x 30 cm x 8 cm. Odstawiamy jeszcze na 10 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
  • 3. Pieczenie: Chlebek pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do ładnego zrumienienia się. Ja mam taki patent, że stukam blaszkę od spodu, jak jest taki głuchy dźwięk to chlebek jest upieczony. Chleb od razu wyjmujmy z foremki i studzimy na metalowej kratce.
  • 4. Podanie: Dobrze wystudzony chleb kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

drożdżowepłatki owsianechlebdrożdżeśniadaniekolacjana śniadaniechleb domowyDOMOWE PIECZYWOz piekarnikana kolacjechleb drożdżowychleb na drożdżachchleb z płatkami owsianymidrożdżowe pieczywo

Komentarze

Podobne przepisy

Chleb żytni ze słonecznikiem, rodzynkami i sezamem

Dodane przez: aleksandra.główka

Chleb żytni ze słonecznikiem, rodzynkami...

Któż z nas nie zna smaku domowego...

chleb

Dodane przez: Klaudyna213

CHLEB Z PŁATKAMI OWSIANYMI

Jest przepyszny i długo świeżutki,...

Chleb z pestkami dyni

Dodane przez: MałaMi

Chleb z pestkami dyni i płatkami owsianymi

Pyszny chlebek, idealny na śniadanie...

chleb

Dodane przez: Anitka0804

Chleb z płatkami owsianymi

Pyszny bochenek chleba wzbogacony...

Chleb jogurtowy z płatkami owsianymi i kaszą manną

Dodane przez: BABECZKA 35

Chleb jogurtowy z płatkami owsianymi i kaszą...

Pyszny domowy chleb. Taki jest...

Razowy chleb z płatkami owsianymi

Dodane przez: anemon

Razowy chleb z płatkami owsianymi

Bardzo smaczny i łatwy do wykonania...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE