Chleb z płatkami owsianymi, sezamem i słonecznikiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Domowy chleb jest najlepszy, chrupiący i pachnący. Uwielbiam zapach piekącego się chleba. Uwielbiam wyrabiać ciasto drożdżowe. Wiele osób robi to robotami, ale ja uważam, że ciastu trzeba dać ciepła naszych rąk i serca. A chlebek się nam potem odwdzięczy i wyrośnie i upiecze się idealnie. Moja propozycja chleba na śniadanie i kolację to taki z dużą ilością płatków owsianych i pestek słonecznika. Takiego z idealnie chrupiącą skórka i takiego gdy po naciśnięciu chlebek wraca. Upieczcie taki chleb, a będziecie zachwyceni.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    5 dag świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 szklanka ciepłego mleka
    1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
    pół szklanki pestek słonecznika
    1 łyżka ziaren sezamu
    półtorej szklanki mąki tortowej
    1 mała płaska łyżeczka soli
    2 łyżki oliwy z oliwek

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    oliwa do posmarowania foremki
    płatki owsiane błyskawiczne do posypania blaszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb z płatkami owsianymi, sezamem i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłym miejscu. Do miski wsypujemy suche składniki ( oprócz soli ) i wlewamy rozpuszczone drożdże, mieszamy dokładnie widelcem. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i oliwę i zagniatamy ciasto na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną. Ciasto zagniatamy przez kilka minut. Następnie ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ponowne 30 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Do pieczenia: Po tym czasie przekładamy do foremki keksówki posmarowanej oliwą i posypanej płatkami owsianymi o wymiarach około7 cm x 30 cm x 8 cm. Odstawiamy jeszcze na 10 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
  • 3. Pieczenie: Chlebek pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do ładnego zrumienienia się. Ja mam taki patent, że stukam blaszkę od spodu, jak jest taki głuchy dźwięk to chlebek jest upieczony. Chleb od razu wyjmujmy z foremki i studzimy na metalowej kratce.
  • 4. Podanie: Dobrze wystudzony chleb kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Foremka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Płatki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować