1.Mąkę pszenną pełnoziarnistą zaparzyć gorącą wodą, zamieszać, przykryć ściereczką i odstawić do ostudzenia, następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto.
Miskę z ciastem przykryć i odstawić na co najmniej 5 godz.
2.Następnie ciasto przełożyć do wysmarowanych tłuszczem foremek (2 keksówki), wyrównać powierzchnię mokrą dłonią i posypać wierzch sezamem.
Ciasto odstawić do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na co najmniej 30 min), powinno podwoić swoją objętość.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec około 60 minut.
3.Po upieczeniu wyjąć chlebki z foremek, zwilżyć ich powierzchnię zimną wodą, zawinąć w lnianą ściereczkę i odstawić do ostudzenia. A następnie pokroić na kromki i delektować się jego naturalnym smakiem.
Komentarze