• 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny i zdrowy chleb z mąki pełnoziarnistej.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
    600 ml gorącej wody
    14 g suszonych drożdży
    4 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka miodu
    1 łyżka soli
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    4 łyżki ziaren słonecznika
    sezam do posypania
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Chleb pełnoziarnisty

Chleb graham. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb graham 1. Mąkę pszenną pełnoziarnistą zaparzyć gorącą wodą, zamieszać, przykryć ściereczką i odstawić do ostudzenia, następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto.
    Miskę z ciastem przykryć i odstawić na co najmniej 5 godz.
  • Chleb graham 2. Następnie ciasto przełożyć do wysmarowanych tłuszczem foremek (2 keksówki), wyrównać powierzchnię mokrą dłonią i posypać wierzch sezamem.
    Ciasto odstawić do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na co najmniej 30 min), powinno podwoić swoją objętość.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec około 60 minut.
  • Chleb graham 3. Po upieczeniu wyjąć chlebki z foremek, zwilżyć ich powierzchnię zimną wodą, zawinąć w lnianą ściereczkę i odstawić do ostudzenia. A następnie pokroić na kromki i delektować się jego naturalnym smakiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pełnoziarnista Drożdże Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować