500 g mąki pszennej typ 405 lub 450
350 ml mleka
50 g miękkiego masła
10 g świeżych drożdży
łyżeczka miodu naturalnego ( u mnie leśny)
1/4 łyżeczki soli morskiej
tłuszcz w sprayu do natłuszczenia formy
forma ceramiczna z przykrywą 30 cm długa i 10 cm głęboka
1.W dzieży robota planetarnego umieszczam wszystkie składniki ciasta i końcówką hak wyrabiam ciasto.
2.Wyrobione ciasto zdejmuję z haka.
3.Formuję kulę i pozostawiam przykryte do wyrośnięcia.
4.Formę i wieko natłuszczam tłuszczem w sprayu.
5.Wyrośnięte ciasto należy rozwałkować na płat długości formy.
6.Płat ciasta należy złożyć z każdej strony, rozwałkować i ponownie złożyć. Następnie rozwałkować tak, aby szerokość płatu odpowiadała długości formy. Formujemy wałek.
7.Uformowany wałek ciasta wkładam do natłuszczonej formy i pozostawiam przykryty lnianą ściereczką w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia.
8.Na formę z wyrośniętym ciastem nakładam wieko i piekę około 70 minut w nagrzanym piekarniku do 175°C ( zawsze sprawdzam drewnianą wykałaczką, jeśli jest sucha to znak że chleb jest upieczony).
9.Upieczony chleb wyjmuję z formy i studzę na kratce kuchennej.
Porady
Taki chleb można upiec w formie keksowej o podobnym rozmiarze.
Komentarze