Chleb tostowy

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Chleb tostowy

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 405 lub 450
    350 ml mleka
    50 g miękkiego masła
    10 g świeżych drożdży
    łyżeczka miodu naturalnego ( u mnie leśny)
    1/4 łyżeczki soli morskiej
    tłuszcz w sprayu do natłuszczenia formy
    forma ceramiczna z przykrywą 30 cm długa i 10 cm głęboka
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Chleb tostowy

Chleb tostowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chleb 1. W dzieży robota planetarnego umieszczam wszystkie składniki ciasta i końcówką hak wyrabiam ciasto.
  • chleb 2. Wyrobione ciasto zdejmuję z haka.
  • chleb 3. Formuję kulę i pozostawiam przykryte do wyrośnięcia.
  • chleb 4. Formę i wieko natłuszczam tłuszczem w sprayu.
  • chleb 5. Wyrośnięte ciasto należy rozwałkować na płat długości formy.
  • chleb 6. Płat ciasta należy złożyć z każdej strony, rozwałkować i ponownie złożyć. Następnie rozwałkować tak, aby szerokość płatu odpowiadała długości formy. Formujemy wałek.
  • chleb 7. Uformowany wałek ciasta wkładam do natłuszczonej formy i pozostawiam przykryty lnianą ściereczką w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia.
  • chleb 8. Na formę z wyrośniętym ciastem nakładam wieko i piekę około 70 minut w nagrzanym piekarniku do 175°C ( zawsze sprawdzam drewnianą wykałaczką, jeśli jest sucha to znak że chleb jest upieczony).
  • chleb 9. Upieczony chleb wyjmuję z formy i studzę na kratce kuchennej.

Porady

Taki chleb można upiec w formie keksowej o podobnym rozmiarze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka tortowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować