Chleb tostowy

0 (0 ocen)

Domowej roboty chlebek na tosty! Mięciutki, puszysty i bez tych wszystkich „E".

Składniki:

  • Ciasto:
    15 g suchych drożdży lub 30 g drożdży świeżych
    600 g mąki pszennej tortowej typ 450
    280 g ciepłej wody
    100 ml ciepłego mleka
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżeczki soli
    80 g oleju


    Dodatkowo:
    masło i kasza manna do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Pieczeń Tosty

Chleb tostowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki oprócz oleju przełożyć do dużej miski i dobrze wyrobić rękami (ok. 5-7 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, pod koniec wlewając olej. W trakcie wyrabiania, gdyby była taka potrzeba, można delikatnie podsypać ciasto mąką. Pamiętajcie, że jeśli używacie świeżych drożdży, przed dodaniem ich do reszty składników, należy sporządzić z nich rozczyn.
  • 2. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 60 minut do wyrastania (ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość).
  • 3. Gdy ciasto wyrośnie, krótko wyrobić je rękami i włożyć do keksówki o długości ok. 30 cm i szerokości 12 cm, którą wcześniej wysmarować masłem i posypanej kaszą manną. Chlebek przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 60 minut.
  • 4. Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Chlebek piec przez 40-50 minut, aż skórka zbrązowieje, a z piekarnika wydobywać się będzie piękny zapach domowego chleba.




    Upieczony bochenek wyjąć z keksówki i przenieść na kratkę do studzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pszenica

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować