Domowej roboty chlebek na tosty! Mięciutki, puszysty i bez tych wszystkich „E".
Składniki:
Ciasto:
15 g suchych drożdży lub 30 g drożdży świeżych
600 g mąki pszennej tortowej typ 450
280 g ciepłej wody
100 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
80 g oleju
1.Ciasto: Wszystkie składniki oprócz oleju przełożyć do dużej miski i dobrze wyrobić rękami (ok. 5-7 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, pod koniec wlewając olej. W trakcie wyrabiania, gdyby była taka potrzeba, można delikatnie podsypać ciasto mąką. Pamiętajcie, że jeśli używacie świeżych drożdży, przed dodaniem ich do reszty składników, należy sporządzić z nich rozczyn.
2.Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 60 minut do wyrastania (ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość).
3.Gdy ciasto wyrośnie, krótko wyrobić je rękami i włożyć do keksówki o długości ok. 30 cm i szerokości 12 cm, którą wcześniej wysmarować masłem i posypanej kaszą manną. Chlebek przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 60 minut.
4.Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Chlebek piec przez 40-50 minut, aż skórka zbrązowieje, a z piekarnika wydobywać się będzie piękny zapach domowego chleba.
Upieczony bochenek wyjąć z keksówki i przenieść na kratkę do studzenia.
Komentarze