Chleb pszenny na żytnim zakwasie posypany pestkami dyni i słonecznika

0 (0 ocen)

  • 11 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Bardzo smaczny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie, posypany pestkami dyni i słonecznika.

  • 11 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • zaczyn:

    100 g mąki pszennej chlebowej typ 750
    120 ml wody
    3 czubate stołowe łyżki aktywnego zakwasu żytniego

    ciasto właściwe:

    cały zaczyn
    mąka pszenna chlebowa typ 750 - 500 g
    mleko 350 ml
    sól 1 płaska łyżka

    Margaryna Kasia do posmarowania formy
    otręby do wysypania formy
    Pestki z dyni i słonecznika do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pszenny na żytnim zakwasie posypany pestkami dyni i słonecznika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb pszenny na żytnim zakwasie posypany pestkami dyni i słonecznika. 1. Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn:

    Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 5-6 godzin.

    W dniu pieczenia:

    Wymieszać mąkę z solą, dodajemy zaczyn i wlewamy mleko. Hakami miksera wyrobić jednolite ciasto. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami foremki (keksówka 30 cm), namoczoną łyżką lub mokrą dłonią wyrównać wierzch ciasta w foremce, posypujemy wierzch pestkami. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 8 godzin w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podrośnie dwukrotnie, nagrzewamy piekarnik do 240 st.C (góra +dół), chleb w formie zraszamy wodą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 240 stopni, po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 st.C i pieczemy kolejne 30 minut, całkowity czas pieczenia wynosi 50 minut. Upieczony chleb wyjąć z formy, górną powierzchnię chleba zraszamy wodą, wykładamy na kratkę do ostudzenia.

    Udanego pieczenia :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować