Bardzo smaczny i zdrowy chleb razowy z ziarnami. Możemy różne ziarna dodawać do ciasta, takie jakie lubimy.
11 godz.
Dla 1 osoby
Średni
Składniki:
zaczyn:
100 g mąki żytniej razowej typ 2000
125 ml wody
150 g aktywnego zakwasu żytniego
ciasto:
cały zaczyn
400 g mąki żytniej typ 720
100 g mąki żytniej razowej typ 2000
3 łyżki płatków żytnich
400 ml wody
1 łyżka miodu
Sól 20 g
2 łyżki pestek słonecznika
do posypania chleba:
garść pestek dyni
garść pestek słonecznika
margaryna Kasia do posmarowania formy,
otręby do wysypania formy
Chleb żytni razowy na zakwasie żytnim z pestkami słonecznika i dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn:
mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
2.W dniu pieczenia:
Wymieszać mąki z solą, płatkami żytnimi i ziarnem słonecznika. Wlewamy wodę z miodem oraz zaczyn, na początku mieszamy wszystkie składniki łyżką. Po wstępnym mieszaniu mieszamy mikserem z końcówkami haki i wyrabiamy na jednolite ciasto. Ciasto wykładamy do natłuszczonej i wysypanej otrębami formy keksowej dużej, namoczoną łyżką lub dłonią wyrównujemy wierzch ciasta, posypujemy pestkami dyni i słonecznika. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 4 godzin w temperaturze pokojowej.
3.Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzewamy piekarnik do 250 st.C (góra +dół), chleb w formie zraszamy wodą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 250 stopni, po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 st.C i pieczemy kolejne 30 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z formy, górną powierzchnię chleba zraszamy wodą, układamy na kratce do ostudzenia.
Komentarze