Chleb żytni razowy na zakwasie żytnim z pestkami słonecznika i dyni

0 (0 ocen)

  • 11 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Bardzo smaczny i zdrowy chleb razowy z ziarnami. Możemy różne ziarna dodawać do ciasta, takie jakie lubimy.

  • 11 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • zaczyn:

    100 g mąki żytniej razowej typ 2000
    125 ml wody
    150 g aktywnego zakwasu żytniego

    ciasto:

    cały zaczyn
    400 g mąki żytniej typ 720
    100 g mąki żytniej razowej typ 2000
    3 łyżki płatków żytnich
    400 ml wody
    1 łyżka miodu
    Sól 20 g
    2 łyżki pestek słonecznika


    do posypania chleba:

    garść pestek dyni
    garść pestek słonecznika
    margaryna Kasia do posmarowania formy,
    otręby do wysypania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Chleb żytni

Chleb żytni razowy na zakwasie żytnim z pestkami słonecznika i dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb żytni razowy na zakwasie żytnim z pestkami słonecznika i dyni. 1. Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn:
    mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
  • Chleb żytni razowy na zakwasie żytnim z pestkami słonecznika i dyni. 2. W dniu pieczenia:

    Wymieszać mąki z solą, płatkami żytnimi i ziarnem słonecznika. Wlewamy wodę z miodem oraz zaczyn, na początku mieszamy wszystkie składniki łyżką. Po wstępnym mieszaniu mieszamy mikserem z końcówkami haki i wyrabiamy na jednolite ciasto. Ciasto wykładamy do natłuszczonej i wysypanej otrębami formy keksowej dużej, namoczoną łyżką lub dłonią wyrównujemy wierzch ciasta, posypujemy pestkami dyni i słonecznika. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 4 godzin w temperaturze pokojowej.
  • Chleb żytni razowy na zakwasie żytnim z pestkami słonecznika i dyni. 3. Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzewamy piekarnik do 250 st.C (góra +dół), chleb w formie zraszamy wodą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 250 stopni, po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 st.C i pieczemy kolejne 30 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z formy, górną powierzchnię chleba zraszamy wodą, układamy na kratce do ostudzenia.
  • Chleb żytni razowy na zakwasie żytnim z pestkami słonecznika i dyni. 4. Udanego wypieku !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować