Chleb żytni razowy na zakwasie żytnim z pestkami słonecznika i dyni

  • wyświetlono: 441 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczny i zdrowy chleb razowy z ziarnami. Możemy różne ziarna dodawać do ciasta, takie jakie lubimy.

logo
  • 1 porcje
  • 660min
  • Średni

Składniki

zaczyn:

100 g mąki żytniej razowej typ 2000
125 ml wody
150 g aktywnego zakwasu żytniego

ciasto:

cały zaczyn
400 g mąki żytniej typ 720
100 g mąki żytniej razowej typ 2000
3 łyżki płatków żytnich
400 ml wody
1 łyżka miodu
Sól 20 g
2 łyżki pestek słonecznika


do posypania chleba:

garść pestek dyni
garść pestek słonecznika
margaryna Kasia do posmarowania formy,
otręby do wysypania formy

Sposób przygotowania przepisu:

Chleb żytni razowy na zakwasie żytnim z pestkami słonecznika i dyni

  • Chleb żytni razowy na zakwasie żytnim z pestkami słonecznika i dyni.1. Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn:
    mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
  • Chleb żytni razowy na zakwasie żytnim z pestkami słonecznika i dyni.2. W dniu pieczenia:

    Wymieszać mąki z solą, płatkami żytnimi i ziarnem słonecznika. Wlewamy wodę z miodem oraz zaczyn, na początku mieszamy wszystkie składniki łyżką. Po wstępnym mieszaniu mieszamy mikserem z końcówkami haki i wyrabiamy na jednolite ciasto. Ciasto wykładamy do natłuszczonej i wysypanej otrębami formy keksowej dużej, namoczoną łyżką lub dłonią wyrównujemy wierzch ciasta, posypujemy pestkami dyni i słonecznika. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 4 godzin w temperaturze pokojowej.
  • Chleb żytni razowy na zakwasie żytnim z pestkami słonecznika i dyni.3. Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzewamy piekarnik do 250 st.C (góra +dół), chleb w formie zraszamy wodą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 250 stopni, po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 st.C i pieczemy kolejne 30 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z formy, górną powierzchnię chleba zraszamy wodą, układamy na kratce do ostudzenia.
  • Chleb żytni razowy na zakwasie żytnim z pestkami słonecznika i dyni.4. Udanego wypieku !!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczywodomowe_wypiekidomowe_pieczywochleb_żytni_razowychleb_z_ziarnamidomowy_razowiec_z_ziarnamiswojskie_chleby

Komentarze

Podobne przepisy

Chleb na zakwasie żytnim z ziarnami i czarnuszką

Dodane przez: Skotka

Chleb na zakwasie żytnim z ziarnami i czarnuszką

Smaczny miękki i aromatyczny chleb,...

Żytni chleb z serwatką na zakwasie

Dodane przez: anemon

Żytni chleb z serwatką na zakwasie

Żytni chleb na żytnim zakwasie...

Chleb orkiszowy na żytnim zakwasie

Dodane przez: Gospodyni

Chleb orkiszowy na żytnim zakwasie

Pyszny i aromatyczny, o miodowym...

Chleb z pestkami dyni i słonecznikiem

Dodane przez: zzewa

Chleb z pestkami dyni i słonecznikiem

Domowy chleb zawsze najlepszy

Domowy chleb żytni na zakwasie

Dodane przez: Konto nieaktywne

Domowy chleb żytni na zakwasie

Nie ma to, jak pachnący domowy...

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Dodane przez: bogusia82

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Chleb na zakwasie jest wilgotny,bardzo...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE