Chleb pszenny na żytnim zakwasie posypany płatkami owsianymi

5 (1 ocen)

  • 8 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Polecam chleb pszenny z płatkami owsianymi, prosty w przygotowaniu, smaczny, swojski chleb.

  • 8 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Zaczyn:

    zakwas żytni 3 stołowe łyżki
    mąka chlebowa Typ 750 - 1 szklanka
    woda przegotowana letnia 125 ml (pół szklanki)

    Ciasto właściwe:

    mąka chlebowa Typ 750 - 50 dag
    zaczyn
    woda przegotowana letnia 300 ml
    sól 1 płaska stołowa łyżka

    Przygotowanie formy:

    margaryna do posmarowania formy
    otręby pszenne lub inne, do posypania formy
    płatki owsiane do posypania chleba
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pszenny na żytnim zakwasie posypany płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb pszenny na żytnim zakwasie posypany płatkami owsianymi. 1. Zaczyn:

    Wsypujemy do miseczki szklankę mąki chlebowej, dodajemy zakwas żytni. Zakwas mieszamy łyżką z mąką. Wlewamy wodę i dokładnie mieszamy na jednolitą papkę. Przykrywamy talerzykiem i pieluszką lub ściereczką. Odstawiamy na około 4-5 godzin do wyrośnięcia.
  • Chleb pszenny na żytnim zakwasie posypany płatkami owsianymi. 2. Ciasto właściwe:

    Formę (keksówka duża) smarujemy margaryną i posypujemy otrębami pszennymi. Do większej miski wsypujemy 50 dag mąki chlebowej, dodajemy sól, zaczyn i wodę. Mieszamy składniki łyżką do wstępnego połączenia. Po wstępnym połączeniu ciasto wyrabiamy mikserem z końcówkami haki, około 5 minut, na gładką masę.
  • Chleb pszenny na żytnim zakwasie posypany płatkami owsianymi. 3. Wyrobione ciasto przekładamy do przygotowanej formy, równamy mokrą dłonią, posypujemy płatkami owsianymi i delikatnie wgniatamy je drewnianą patką. Formę z ciastem przykrywamy ściereczką lub pieluszką tetrową i odstawiamy do wyrośnięcia na kilka godzin (do 6 godzin).
  • Chleb pszenny na żytnim zakwasie posypany płatkami owsianymi. 4. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Nagrzewamy piekarnik do 250 stopni Celsjusza, zraszamy wodą wyrośnięte ciasto i wstawiamy formę z ciastem do piekarnika na drugą półkę od dołu. Pieczemy w temperaturze 250 stopni Celsjusza 15 minut, grzałki góra/dół, po tym czasie obniżamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 35 minut. Całkowity czas pieczenia chleba wynosi 50 minut.
  • Chleb pszenny na żytnim zakwasie posypany płatkami owsianymi. 5. Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika, wykładamy go z formy, zraszamy wodą górną powierzchnię chleba. Chleb studzimy na kratce.
  • Chleb pszenny na żytnim zakwasie posypany płatkami owsianymi. 6. Najlepiej zacząć krojenie chleba całkowicie ostudzonego, zimnego.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować