Lubię jak dzieciaki nie mogą się doczekać...ja też tak czekałam jak Babcia piekła chleb, bo zapach tak kusił i człowiek czekał i czekał, a potem .....jeszcze ciepłe pajdy chleba z masłem, które się topiło....rety jakie wspomnienia!.
6 godz.
Składniki:
Składniki na jeden bochenek, forma o wielkości 30x20 cm:
3/4 szklanki zakwasu, u mnie czysto żytni z przemiału 720
60 dag mąki pszennej, u mnie typ 500
2 płaskie łyżeczki soli
1 dag świeżych drożdży, ( można dodać ale nie trzeba)
1 łyżka miodu lub cukru
300 ml letniej wody
Chleb pszenny na żytnim zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę składników i wyrabiamy ręcznie. Ciasto może się kleić do rąk, ale nie powinno być lejące. Wyrobione odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce, z wierzchu miskę szczenie przykrywamy folią do żywności. Po tym czasie otwieramy miskę i jeszcze raz zagniatamy, podsypując mąką, ponownie odstawiamy pod przykryciem na kolejne 2 godziny.
2. Formę wykładamy papierem do pieczenia, dwukrotnie wyrośnięte ciasto przekładamy do przygotowanej formy, odstawiamy na ok.30-40 minut, wierzch oprószamy mąką. Podrośnięty bochenek nacinamy z góry bardzo ostrym nożem i zostawiamy jeszcze na 15 minut.
3. Piekarnik ustawiamy na 220 C, chleb wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 20 minut, a następnie wyciągamy go z foremki i najlepiej również z papieru, aby boki i spód dobrze się wypiekły. Wstawiamy bochenek ponownie do piekarnika na następnie 20 minut. Gotowy chleb przekładamy do wystudzenia na kratkę kuchenną.
Komentarze