Chleb pszenny na żytnim zakwasie

4.5 (198 ocen)

  • 6 godz.

Lubię jak dzieciaki nie mogą się doczekać...ja też tak czekałam jak Babcia piekła chleb, bo zapach tak kusił i człowiek czekał i czekał, a potem .....jeszcze ciepłe pajdy chleba z masłem, które się topiło....rety jakie wspomnienia!.

  • 6 godz.

Składniki:

  • Składniki na jeden bochenek, forma o wielkości 30x20 cm:


    3/4 szklanki zakwasu, u mnie czysto żytni z przemiału 720
    60 dag mąki pszennej, u mnie typ 500
    2 płaskie łyżeczki soli
    1 dag świeżych drożdży, ( można dodać ale nie trzeba)
    1 łyżka miodu lub cukru
    300 ml letniej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Chleb pszenny na żytnim zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę składników i wyrabiamy ręcznie. Ciasto może się kleić do rąk, ale nie powinno być lejące. Wyrobione odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce, z wierzchu miskę szczenie przykrywamy folią do żywności. Po tym czasie otwieramy miskę i jeszcze raz zagniatamy, podsypując mąką, ponownie odstawiamy pod przykryciem na kolejne 2 godziny.

    2. Formę wykładamy papierem do pieczenia, dwukrotnie wyrośnięte ciasto przekładamy do przygotowanej formy, odstawiamy na ok.30-40 minut, wierzch oprószamy mąką. Podrośnięty bochenek nacinamy z góry bardzo ostrym nożem i zostawiamy jeszcze na 15 minut.

    3. Piekarnik ustawiamy na 220 C, chleb wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 20 minut, a następnie wyciągamy go z foremki i najlepiej również z papieru, aby boki i spód dobrze się wypiekły. Wstawiamy bochenek ponownie do piekarnika na następnie 20 minut. Gotowy chleb przekładamy do wystudzenia na kratkę kuchenną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować